nieuws

Prologis voorziet verdere huurgroei in logistiek

Beleggingen

Prologis voorziet verdere huurgroei in logistiek

2018 belooft wederom een prachtig jaar te worden voor logistiek vastgoed, stellen countrymanager Benelux Bram Verhoeven en Dirk Sosef, hoofd research & strategy Prologis Europe. ‘Alle seinen staan op groen voor verdere huurgroei.’

De opgaande lijn in de huren begon in 2016 in Europa (+3 procent) volgens de Logistics Rent Index van Prologis. De indexgegevens voor 2017 zijn nog niet beschikbaar, maar het is duidelijk dat de huurgroei in 2017 in dezelfde lijn heeft voortgezet. Volgens Bram Verhoeven en Dirk Sosef staan ook in 2018 ‘alle seinen op groen’ voor hogere huren in de Europese logistieke vastgoedmarkt.

De grote vraag naar logistiek vastgoed bij eindgebruikers wordt volgens  Bram Verhoeven en Dirk Sosef van Prologis gedreven door de onstuimige groei van e-commerce en het wat minder bekende feit dat de betrekkelijk jonge Europese logistieke vastgoedmarkt nog altijd een forse inhaalslag te maken heeft in vergelijking tot de Verenigde Staten. Zo is in Amerika per huishouden 7,5 m2 logistieke ruimte beschikbaar, terwijl dat in Europa slechts 2,5 m2 bedraagt. Drie keer zo weinig dus!

‘We spreken pas van een echte Europese logistieke markt sinds het openen van de grenzen in de jaren negentig van de vorige eeuw en in het voormalige Oostblok nog beduidend later’, licht Sosef de achterstand toe. ‘In Amerika is de ontwikkeling   van grote, centrale distributiecentra langs de interstates al decennia eerder,  in de jaren vijftig en zestig op gang gekomen. Er is nog steeds – los van e-commerce – ook nog een enorme inhaalslag te maken met de optimalisatie van de supply chains in Europa.’

In de Benelux  beschikt  Prologis inmiddels over zo’n 2,1 miljoen vierkante meter logistieke ruimte. Met een bezettingsgraad van 95,5 procent kent de portefeuille, na de dip van de crisis, enkel nog frictieleegstand.  De groei zit er stevig in. De afgelopen twee  jaar komt er in de Benelux  elk jaar een slordige 250.000 m2 bij door nieuwe ontwikkelingen en de acquisitie van bestaande dc’s. Ook dit jaar zal meer dan een kwart miljoen vierkante meters worden toegevoegd aan zijn portefeuille, verwacht Verhoeven.

Meer over visie van Prologis in het januarinummer van Vastgoedmarkt.

Reageer op dit artikel