nieuws

Haagse en Rotterdamse kantoren nog ‘goedkoop’

Beleggingen

Haagse en Rotterdamse kantoren nog ‘goedkoop’
Rotterdam CS

Rotterdam en Den Haag kunnen alleen al dankzij forse banengroei tot 2025 rekenen op een additionele kantorenvraag van respectievelijk 200.000 en 150.000 m2. Dat biedt beleggers kansen, stelt JLL.

Dat blijkt uit een kantorenspecial van JLL over Rotterdam en Den Haag. In beide steden neemt de gebruikersvraag naar hoogwaardige kantoorruimte dit jaar toe, schrijft JLL. Rotterdam blijft nog wel kampen met een hoge leegstand van gemiddeld 15 procent. De situatie op de Kop van Zuid is met 6 procent leegstand het best en in het centrum (16 procent) het slechtst. Door de gewildheid van Rotterdamse topkantoren zijn de aanvangsrendementen de afgelopen jaren wel aangescherpt.

Het netto-aanvangsrendement van topkantoren bedraagt nu 5,1 procent (bar=5,75 procent), 65 basispunten lager dan in 2014. In diezelfde periode daalde de prime yield in Amsterdam met 145 basispunten. Rotterdamse kantoren zijn daarom voordelig voor investeerders, concludeert JLL. In Rotterdam zal de tophuur niet snel stijgen. De tophuur kwam eind 2017 uit op 210 euro, hoewel JLL ook enkele transacties tegen 225 euro noteerde. Deze huurdeals werden echter flink ondersteund met incentives, hoewel die voor de beste gebouwen afnemen.

De vooruitzichten voor de Rotterdamse kantorenmarkt zijn wel positief. Tot 2025 verwacht Oxford Economics 17.000 extra kantoorbanen, wat een additionele kantorenvraag van 200.000 m2 vvo kan betekenen. Gezien de huidige trends wordt de grootste opnamegroei in het centrum (RCD en Blaak gebied), Kop van Zuid en Alexandrium verwacht.

De Haagse kantorenleegstand is nu slechts 6 procent ofwel 235.000 m2 vvo. Vanwege de aantrekkende economie en de groeiende vraag vanuit de overheidssector zal de Haagse gebruikersmarkt de komende jaren verder gaat aantrekken, verwacht JLL. Naar schatting van Oxford Economics komen er tot 2025 13.000 kantoorbanen in Den Haag bij. Dat zou een kantorenvraag van 150.000 m2 betekenen.

De tophuur van Haagse kantoren is gedaald van 215 euro per m2 per jaar in 2008 naar 185 euro in 2016 en 2017. Dit jaar is een stijging van de tophuur niet uitgesloten, denkt JLL. Door de kantorenbouwstop is de afgelopen jaren een kwaliteitsslag achterwege gebleven. Deze schaarste wordt verder versterkt door de beperkte nieuwbouwontwikkelingen voor de commerciële verhuurmarkt. Met een netto-aanvangsrendement van 5,5 procent (bar=6,25 procent) tegen een nar van 3,75 procent in Amsterdam is Haags kantorenvastgoed relatief goedkoop. Voor beleggers is de markt dan ook aantrekkelijk, stelt JLL.

Reageer op dit artikel