nieuws

Zuidelijke IJ-oever wederom beste beleggingslocatie

Beleggingen

Zuidelijke IJ-oever wederom beste beleggingslocatie

Voor het tweede jaar op rij presteert de Zuidelijke IJ-oever in Amsterdam het hoogst op de Nederlandse gebruikersmarkt voor kantoren. Het is de beste locatie van Nederland om in kantorenvastgoed te beleggen.

Dat blijkt uit de Dutch Office Locations Ranking 2017 van Spring Real Estate. Net als in de vorige editie, wordt de top 3 kantorenlocaties gecomplementeerd met de Amsterdamse Zuidas en het Bio Science Park in Leiden.

Het onderzoek richt zich op ruim 145 kantorenlocaties in 34 gemeenten over een meetperiode van drie jaar en vertaalt de verhuurbaarheid van de verschillende kantorenlocaties naar score tussen 0 en 100 procent. De score is een combinatie van de kans dat te huur aangeboden vierkante meters in het gebied worden opgenomen en met welke breedte deze opname verdeeld is over individuele gebouwen.

Amsterdamse kantorenlocaties vormen de absolute top van Nederland. De top 10 bestaat voor de helft uit locaties in de hoofdstad. Het feit dat bijna alle Amsterdamse locaties zijn gestegen ten opzichte van een jaar eerder bevestigt de aantrekkingskracht die de stad heeft op huurders.

Snelste stijger is de Amsterdamse Riekerpolder. De dynamiek in Riekerpolder veranderde drastisch toen business center B.Amsterdam zich daar vestigde en razendsnel uitbreidde over meerdere kantoorgebouwen. Amsterdamse hekkensluiter Holendrecht (in Zuidoost), een van de laatste Amsterdamse kantorenlocaties waar nog opportunistische rendementen behaald konden worden, steeg met ruim 56 plekken naar een 86ste plek.

De Utrechtse binnenstad staat op de vijfde plek en is daarmee 68 plaatsen gestegen. In de Utrechtse binnenstad hebben een aantal relatief grote transacties voorgedaan. Het stationsgebied van Utrecht is terug te vinden op de achtste plek. Met het recente nieuws dat Vodafone zijn hoofdkantoor van Amsterdam zal verplaatsen naar het stationsgebied van Utrecht, wordt de kracht van centraal gelegen kantorenlocaties in Utrecht beaamd.

Beukenhorst-Zuid in Hoofddorp steeg van de 13de naar een vierde plek en zal nog gaan groeien in omvang. Dat werd deze maand weer eens bevestigd toen Danone aankondigde om hier hun nieuwe hoofdkantoor te laten bouwen. Het naastgelegen Beukenhorst-West was vorig jaar nog een van de slechtst presterende kantorenlocaties, maar is dit jaar op de  67ste plek terug te vinden. Ondanks de door Snippe Projecten aangekondigde gebiedsontwikkeling Hyde park, waarin Beukenhorst-West plaats moet maken voor 3.500 woningen, sloten onverwacht veel bedrijven nieuwe huurovereenkomsten in Beukenhorst-West. Daardoor zal Beukenhorst-West de komende jaren veranderen naar een multifunctioneel woon- en werkgebied.

Het centrum van Eindhoven steeg van de 21ste naar de 9de plek en is de hoogst gerankte kantorenlocatie buiten de Randstad. Het centrum passeert daarmee de High Tech Campus in Eindhoven dat vorig jaar de eer had om de beste locatie buiten de Randstad te zijn. De kantorenlocatie eindigde dit jaar op de 11de plek. Stadsdeel Strijp steeg dit jaar van de 35ste naar de 19de plek.

Reageer op dit artikel