nieuws

Unibail grootste winkelbelegger ter wereld door overname Westfield

Beleggingen

Unibail-Rodamco stelt voor Westfield Corporation voor omgerekend 24,7 miljard Amerikaanse dollar over te nemen. Daarmee voegt het Frans-Nederlandse winkelvastgoed 18,1 miljard euro aan Amerikaanse en Britse winkelcentra en 4,9 miljard euro aan winkelcentrumprojecten en -uitbreidingen toe aan zijn portefeuille.

Unibail grootste winkelbelegger ter wereld door overname Westfield
Westfield WTC New York

De raad van commissarissen van Unibail-Rodamco en de raad van bestuur van het Australische Westfield hebben de overname unaniem aanbevolen aan hun aandeelhouders. Het overnamebod van 7,55 Amerikaanse dollar (10,01 Australische dollar) representeert een premie van 17,8 procent op de slotkoers van Westfield van 11 december. Unibail zal 2,67 dollar per aandeel in contanten voldoen, de rest in nieuw uit te geven aandelen Unibail-Rodamco.

Als de aandeelhouders de overnamedeal goedkeuren, ontstaat de grootste winkelcentrumbelegger ter wereld met een totale vastgoedportefeuille van 61,1 miljard euro (104 winkelcentra), een pijplijn van 12,3 miljard euro en een bezoekersaantal van jaarlijks 1,2 miljard. Westfield heeft 35 winkelcentra, waarvan twee in het Verenigd Koninkrijk en de rest in de Verenigde Staten. In het VK heeft het wel twee van de grootste winkelcentra van Europa ontwikkeld.

Westfield London met 28 miljoen bezoekers per jaar meet 172.000 m2 en wordt tot het eerste kwartaal van 2018 uitgebreid met nog eens 82.000 m2. Westfield Stratford City (46 miljoen bezoekers) heeft een oppervlakte van 175.000 m2. In beide winkelcentra bezit Westfield 50 procent. Het derde Europese winkelcentrum van Westfield is gepland in Milaan. Westfield Milan vergt een investering van 1,318 miljard euro en moet na oplevering na 2021 over een winkeloppervlakte van 185.000 m2 beschikken.

In New York heeft Westfield vorig jaar het iconische Westfield WTC opgeleverd, een architectonisch hoogstandje van meer dan 1 miljard euro dat onderdeel is van het nieuwe WTC-metrostation. Unibail-Rodamco verwacht dat de overname al in het eerste jaar een bijdrage levert aan de winst per aandeel, mede dankzij synergievoordelen die oplopen tot 100 miljoen euro per jaar. De beleningsgraad van het fusiebedrijf zal uitkomen op 39 procent, wat ruim binnen het streefdoel van een loan-to-value van 35 tot 45 procent is. Unibail-Rodamco en Westfield hebben bij elkaar 3.700 mensen in dienst.

Westfield-oprichter (in de jaren vijftig) en miljardair sir Frank Lowy zal aftreden als chairman. Zijn zonen Peter en Steven treden terug als co-ceo’s. Het fusiebedrijf zal geleid worden door Christophe Cuvillier, de huidige topman van Unibail-Rodamco. Ook financieel bestuurder Jaap Tonckens blijft op zijn post. Wel komen twee bestuurders van Westfield in de raad van commissarissen. Een van hen, Colin Dyer, wordt daar voorzitter van.

Unibail-Rodamco behoudt zijn beursnotering bij Euronext in Amsterdam en Parijs. Daarnaast worden certificaten van aandelen verhandelbaar op de beurs in Sydney. Eventuele gevolgen voor de werkgelegenheid zijn nog onduidelijk. Aandeelhouders lijken weinig enthousiast over het overnamevoorstel; in de middag noteerde het aandeel een min van bijna 3 procent.

Reageer op dit artikel