nieuws

Woontoren B’mine genomineerd voor Zuiderkerkprijs 2017

Beleggingen

Woontoren B’mine genomineerd voor Zuiderkerkprijs 2017
co-living woontoren BMine in Amsterdam

B’Mine, de nieuwe energiezuinige woontoren in Amsterdam-Noord, is één van de drie genomineerden voor de Zuiderkerkprijs 2017.

Dit is een prijs van de gemeente Amsterdam voor het beste gerealiseerde woningbouwproject in de stad. B’Mine is een initiatief van gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM en belegger MN – namens Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) – en is ontworpen door Paul de Ruiter Architects.

De 75 meter hoge toren omvat 147 appartementen, waarvan vier penthouses, 50 Friendswoningen, 52 middeldure huurwoningen (940 euro) en 41 marktconforme woningen, alsmede twee commerciële ruimtes en een tweelaagse inpandige garage met 69 plekken.

Raymond van Sabben van Paul de Ruiter Architects: ‘Door de strakke vormgeving heeft de toren een tijdloze chique uitstraling die een fraaie toevoeging is bij de aanwezige stoere gebouwen. We realiseerden bovendien een hoge woonkwaliteit door alle woningen te voorzien van grote balkons, verdiepingshoge ramen en grote glazen schuifpuien. Zo is het spectaculaire uitzicht optimaal benut, geven de balkons door plaatsing in het volume beschutting om op deze hoogte aangenaam buiten te zitten en zorgen de vloerverwarming en balansventilatie voor een prettig binnenklimaat.’

Toen Pensioenfonds Metaal en Techniek in 2013 in deze toren investeerde, was er sprake van een compleet andere markt’, aldus Daniëlle Neeleman van de Haagse vermogensbeheerder MN. ‘Naast het creëren van duurzame woonruimte wilde PMT ook werkgelegenheid verschaffen aan hun eigen achterban. Het pensioenfonds heeft haar maatschappelijke rol zeer serieus genomen, door woonruimte te creëren in het voor Amsterdamse begrippen betaalbare segment en door ons hoge kwaliteitsniveau te handhaven.’

De Zuiderkerkprijs is een prijs van de gemeente Amsterdam voor het beste gerealiseerde woningbouwproject in de stad. Het gaat om projecten die zijn opgeleverd in de periode augustus 2016 tot augustus 2017. De Zuiderkerkprijs wordt dit jaar voor de twintigste keer uitgereikt. De prijs, een kunstwerk, gaat naar de opdrachtgever en architect van het winnende project.

Andere genomineerden zijn: Akropolis/De Generaal door architect Studioninedots en Wiener & Co door architect Arons en Gelauff. Het winnende project wordt bekend gemaakt door wethouder Laurens Ivens op woensdag 6 december.

De jury bestaat uit Yoeri Albrecht (voorzitter, directeur De Balie), Marc Reniers (architect van het winnende project van vorig jaar, M3H Architecten) en Michelle Gulickx (kunsthistorica, ARCAM) en wordt ondersteund door Sabine Lebesque van Grond en Ontwikkeling gemeente Amsterdam.

Reageer op dit artikel