nieuws

PMT steekt 150 miljoen in Europees woonfonds

Beleggingen

PMT steekt 150 miljoen in Europees woonfonds

Pensioenfonds Metaal en Techniek steekt via fiduciaire manager MN 150 miljoen euro in het Aberdeen Standard Pan European Residential Property Fund.

Het nieuw op te richten open ended corevastgoedfonds gaat zich alleen richten op huurwoningen in West-Europa, inclusief het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië. De strategie is gebaseerd op de wereldwijde trend van verstedelijking. De doelomvang van het nieuwe fonds is meer dan 1,5 miljard euro.

‘Veel Europese steden hebben door hun aantrekkingskracht een enorm woningtekort. Er is dus een grote en stijgende vraag naar kwalitatief goede huurwoningen op locaties met gewilde voorzieningen’, fondsmanager Marc Pamin van Aberdeen Standard Investments. Dat de woningen in meer Europese landen staan biedt volgens Aberdeen een ander belangrijk voordeel. ‘Die diversificatie vermindert het risico’, zegt Pamin. Het voordeel van huurwoningen boven de andere segmenten is volgens Aberdeen dat de prijzen minder volatiel zijn.

Jeroen Reijnoudt, senior portfoliomanager bij MN, de fiduciair manager van PMT, ziet een gat in de markt: ‘Het Europese universum aan corevastgoedfondsen staat nog in de kinderschoenen. De index van pan-Europese core vastgoed fondsen (PEPFI) heeft maar een tiende van de omvang van de index in Verenigde staten (ODCE). Terwijl Europa en Noord Amerika qua bevolking elkaar niet zoveel ontlopen. In die PEPFI index bevindt zich nauwelijks woningbouw, terwijl dit in Amerika in de vergelijkbare index rond 25 procent ligt.’

De investering in het nieuwe fonds heeft een voorbereiding gehad van 2 jaar. Daarin hebben MN (namens PMT) en Aberdeen Standard Investments onderhandeld over de vormgeving. Belangrijke uitgangspunten zijn het inspelen op ruimtelijke en demografische trends, een hoge bezettingsgraad, een lage leverage, een aantrekkelijk kostenniveau en een stevige focus op duurzaamheid.

Volgens Hartwig Liersch, CIO van PMT ligt het grootschalige Europese vastgoed investeringsprogramma van PMT van 2,5 miljard euro goed op koers. MN treedt namens PMT steeds vaker op als mede ontwikkelaar van corevastgoedproducten.

Reageer op dit artikel