nieuws

Amsterdam in top-10 populairste vastgoedsteden

Beleggingen

Amsterdam in top-10 populairste vastgoedsteden
Herengracht 258-266 in Amsterdam

Amsterdam behoort in 2018 tot de top-10 van Europese vastgoedsteden met de beste beleggings- en ontwikkelingsvooruitzichten.

Dat blijkt uit het rapport ‘Emerging Trends in Real Estate’ van het  Urban Land Institute en PwC.  Berlijn blijft voor het vierde jaar op rij koploper.

Amsterdam schuift een plek op in de ranking en staat in 2018 op plek 10. De hoofdstad noteert een vierde plek voor investerings- en een 14e plek voor ontwikkelingsvooruitzichten. Volgens het rapport is de kantorenleegstand in Amsterdam in rap tempo gedaald tot onder de 10 procent. In gebieden als de Zuidas is er nauwelijks meer iets te huur. Het netto rendement van de kantorenmarkt daalde in 2017 naar bijna 4 procent, mede als gevolg van stijgende huurinkomsten. Alleen in Madrid en Barcelona stijgen huurprijzen nog sneller.

Amsterdams vastgoed kan nog interessanter worden voor beleggers, omdat onder andere deze stad wordt getipt als brexit profiteur. Volgens Bart Kruijsen, verantwoordelijk voor de real estate praktijk van PwC, is dat niet verwonderlijk: ‘Amsterdam trekt nu al financiële dienstverleners en beleggers aan. Ook is er hoogopgeleid personeel te vinden, dat goed Engels spreekt. Verder heeft de hoofdstad een uitstekende (digitale) infrastructuur, die alleen maar beter wordt met het in gebruik nemen van de Noord/Zuidlijn volgend jaar. Tot slot heeft Amsterdam de reputatie van een leefbare stad.’

Voor het vierde jaar op rij voert Berlijn de ranking aan, wat diens dominante positie in de Europese vastgoedmarkt verder verstevigt. Frankfurt stijgt naar de tweede plaats. Het Duitse financiële hart profiteert van de brexit. Op een gedeelde tweede plaats staat Kopenhagen. De Deense hoofdstad kent een sterk groeiende residentiele sector die de aandacht trekt van internationale beleggers. Op de vierde plek staat München. Deze Beierse stad blijft aantrekkelijk ondanks dat het als een dure markt wordt gezien. Madrid stijgt, gedreven door positieve huurgroeivooruitzichten, met vier plaatsen naar plek vijf.

Nast steden onderzoekt het rapport welke sectoren aantrekkelijke beleggings- en ontwikkelingsperspectieven bieden. Vooral logistiek, maar ook niche residentiële sectoren als studenten- en ouderenhuisvesting, scoren hoog. Deze focus op niche sectoren wordt sterk ingegeven door megatrends als technologie en demografie. Traditionele vastgoedsectoren als winkelcentra en kantoorpanden, vinden investeerders momenteel minder interessant, terwijl ze wel geïnteresseerd zijn in zogenaamde co-working spaces en coserviced offices, typen vastgoed waarbij de ruimte onderdeel is van een dienstenpakket.

Reageer op dit artikel