nieuws

‘Real I.S. zet Unilever-hoofdkantoor in etalage’

Beleggingen

De Duitse fondsmanager Real I.S. heeft NL Real Estate ingeschakeld om een koper te zoeken voor het Unilever-hoofdkantoor in Rotterdam. De vraagprijs ligt rond de 100 miljoen euro. Unilever verhuist zijn hoofdkantoor mogelijk naar Londen.

‘Real I.S. zet Unilever-hoofdkantoor in etalage’
Unilever hoofdkantoor Weena Rotterdam

Dat schrijft het Britse medium Debtwire op gezag van drie bronnen die bekend zijn met de situatie. Betrokken partijen weigeren commentaar. Het kantorencomplex aan Weena 455-457 bestaat uit hoogbouw van 22.000 m2, een ondergelegen parkeergarage en naastgelegen laagbouw van 2.400 m2. Bouwinvest en Stichting Pensioenfonds Unilever Nederland (Progress) verkochten het kantoor in augustus 2009 voor 86 miljoen euro aan Real I.S.

De plaatsing in de etalage komt op een moment dat de Brits/Nederlandse structuur van Unilever ter discussie staat. Na de afgeslagen overnamepogingen van de Amerikaanse concurrent Kraft Heinz beloofde het bestuur de complexe duale structuur tegen het licht te houden. Daarmee wil Unilever de beleggers tegemoetkomen, die niet blij waren dat het bestuur dit voorjaar het Amerikaanse bod van 134 miljard euro afsloeg.

Unilever is wat betreft activiteiten meer een Brits dan een Nederlands bedrijf. Van de 169.000 werknemers die Unilever wereldwijd heeft, zitten er ruim 3.000 in Nederland waarvan ruim 900 op het hoofdkantoor in Rotterdam. Het beëindigen van de duale structuur zal volgens de meeste analisten dan ook nadelig uitpakken voor Nederland. De verwachting is dat Unilever dan zijn Nederlandse hoofdkantoor afstoot en naar Londen verplaatst. Dat Real I.S. nu blijkbaar van het kantoor af wil, kan een aanwijzing zijn in die richting. Een deel van het kantoor is overigens verhuurd aan derden.

Reageer op dit artikel