nieuws

Nederlandse steden bovenaan Europese Catella-woningranglijst

Beleggingen

Amsterdam, Utrecht en Rotterdam zijn voor institutionele woninginvesteerders de beste Europese steden om in te beleggen. Dat blijkt uit de Catella Market Indicator Residential Europe najaar/winter 2017/2018.

Nederlandse steden bovenaan Europese Catella-woningranglijst
Grachtenpanden in Amsterdam

In het researchmodel van Catella is de gemiddelde rendementsfactor in de 75 bestudeerde Europese steden 6,9. De drie bestudeerde Nederlandse steden scoren met een 9,5 het hoogst. Eindhoven scoort met een 8 ook hoog. Den Haag is in het onderzoek niet meegenomen, hoewel elders in het onderzoek wel genoemd als aantrekkelijke woningbeleggingsmarkt. In het model zijn indicatoren als bnp, werkloosheid, aanvangsrendementen, ltv-ratio’s, huurgroei en beschikbaarheid van woningen meegenomen.

Steden met de meeste dynamiek zijn Londen, Parijs en Duitse en Zwitserse topsteden. De verwachte huurgroei compenseert echter niet de hoge woningprijzen in deze steden. De huuraanvangsrendementen liggen hier tussen de 2,5 en 3,5 procent. Wat Nederlandse steden zo aantrekkelijk maakt voor beleggers, is de combinatie van de grote vraag van woningkopers en beleggers, een schaars aanbod en een groeiend aantal huishoudens. Catella belegt zelf ook in Nederlandse woningen.

In Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag is intensieve concurrentie tussen particuliere kopers en buy-to-let-investeerders om een steeds schaarser aanbod’, aldus de onderzoekers. Tot en met 2020 is de verwachte huishoudensgroei per jaar ongeveer 62.500. Om het huidige woningtekort niet verder op te laten lopen, is een woningproductie van 70.000 per jaar nodig. Jaarlijks worden immers ook 10.000 woningen gesloopt. In 2016 zijn echter slechts 51.000 bouwvergunningen afgegeven, becijfert Catella.

De Europese woningbeleggingsmarkt heeft de afgelopen tien jaar een enorme groei doorgemaakt. In 2007 kochten institutionele beleggers ongeveer 17 miljard euro aan Europese woningen. Dat bedrag daalde in 2008 en 2009 naar respectievelijk 11 en 7 miljard euro. In 2010 groeide dat weer naar 11 miljard euro om de jaren daarna door te stomen naar 35 miljard euro in 2015. Dat bedrag is verder gegroeid naar 37 miljard in 2016 en naar verwachting 39 miljard euro dit jaar, aldus Catella. De reden voor deze aanhoudende groei is beschikbaarheid van kapitaal, verstedelijking, migratie en demografie.

Ook de groep investeerders is groter en diverser, stelt Thomas Beyerle, head of Group Research bij Catella. ‘Voor de eerste keer ooit zijn vanaf 2016 Aziatische institutionele beleggers actief op de continentaal Europese woningmarkt. Verschillende private equity-fondsen investeren in Spanje. Britse en Duitse pensioenfondsen beleggen in Nederland. En 40 procent van de Berlijnse woninghandel vindt plaats tussen een aantal Franse en Scandinavische kopers.’

Reageer op dit artikel