nieuws

Meer concurrentie onder analisten door MiFID II

Beleggingen

Meer concurrentie onder analisten door MiFID II

De concurrentie tussen de analisten van banken en effectenhuizen zal zeker toenemen door de Europese regelgeving MiFID II die vanaf 1 januari in werking treedt in de hele EU.

Dat stelt Robert Woerdeman, Hoofd Vastgoed Research bij Kempen Securities. De Amsterdamse zakenbank is Europees marktleider in beursgenoteerde vastgoedaandelen. Bij de bank werken zeven vastgoedanalisten die 55 verschillende beursgenoteerde fondsen volgen door heel Europa.

MiFID II beoogt onder andere een duidelijke scheiding aan te brengen tussen advieskosten en transactiekosten in de beleggingswereld. Dat moet voor beleggers tot meer transparantie leiden.

Klanten zoals vermogensbeheerders, pensioenfondsen, verzekeraars en grote private partijen krijgen vanaf 1 januari een factuur voor een researchrapport en persoonlijk advies. In de praktijk zal dat waarschijnlijk vooral in abonnementsvorm verlopen, waarbij de tarieven afhankelijk zijn van de omvang van het afgenomen dienstenpakket en de snelheid waarmee de abonnees toegang krijgt tot cruciale informatie.

Meer over de visie van Robert Woerdeman in het septembernummer van Vastgoedmarkt.

Reageer op dit artikel