nieuws

Expo Real 2017 in teken urbanisatie en digitale revolutie

Beleggingen

Urbanisatie, digitalisering en de schier de eindeloze vastgoed ‘boom’. Dat zijn de belangrijkste items van de Expo Real 2017 – van woensdag 4 tot en met vrijdag 6 oktober – in München.

Expo Real 2017 in teken urbanisatie en digitale revolutie

De honger bij beleggers naar vastgoed houdt maar aan. De vastgoed-boom wordt mede gedreven door de lage rente in Duitsland en Europa, zegt Klaus Dittrich, ceo van Messe München. ‘De vraag is hoelang dat nog duurt. Er heerst tegelijkertijd ook veel politieke onzekerheid. Op het wereldtoneel zijn grote geopolitieke spanningen, terwijl de Europese Unie worstelt om haar eenheid te bewaren en zoekende is naar een gezamenlijke doelstellingen en de consequenties van de protectionistische sentimenten in Amerika zich moeilijk laten inschatten.’

Tijdens het omvangrijke congresprogramma met liefst 400 sprekers zal onder andere de wereldberoemde Amerikaanse econoom, prof. Joseph Stiglitz, winnaar van een Nobelprijs, zijn visie geven op de uitdagingen waarvoor de (vastgoed)wereld staat. Met deze topspreker zet de congresorganisatie de stijgende lijn voort met een programma dat met het jaar beter lijkt te worden.

Stiglitz is met name bekend om zijn kritische standpunten over de euro, globalisering en over internationale organisaties als het Internationaal Monetair Fonds (IMF). ‘Het grootste probleem van Europa is de euro’, zei hij in een interview met NRC-Handelsblad.  ‘Europeanen moeten wakker worden uit de fantasie dat het op deze manier verder kan gaan, want dat kan niet en als dat wel gebeurt zal het tot enorme problemen leiden.’ Volgens de Amerikaan zijn er maar twee reële opties: of de eurozone gaat schulden van landen onderling verdelen en veel nauwer samenwerken, of de muntunie moet worden ontmanteld.

De beursorganisatie zet zwaar in op de digitalisering van de vastgoedsector. Ruim baan krijgt het zogenoemde Real Estate Innovation Network (REIN). Van 700 proptech-,bedrijven over de hele wereld zijn de 25 beste IT-oplossingen geselecteerd om gepresenteerd te worden in München. Daarmee lijken de Duitsers tevens een antwoord te willen geven op de wereldwijde proptech-verkiezing van aartsrivaal Mipim. REIN is aanwezig met een eigen stand op de Expo. Volgens Dittrich zullen er tijdens de driedaagse beurs ‘talloze’ forumdiscussies en spreekbeurten gewijd worden aan de digitalisering van de vastgoedsector.

Het vinden van geschikte locaties voor woningontwikkelingen in de steeds overvoller rakende grote steden is niet alleen een thema dat in Nederland de gemoederen bezig houdt, maar in vele Europese agglomeraties speelt. Regionale, lokale en nationale bestuurders uit Europa zullen zich over dit vraagstuk buigen op de Expo. ‘Iedereen bij elkaar brengen op de Expo Real om in een open dialoog tot gezamenlijke oplossingen te komen is voor ons dan ook heel belangrijk’, aldus Dittrich.

In 2016 trok de Expo Real ruim 38.000 bezoekers uit 77 verschillende landen, waarvan 1.768 exposanten.

Reageer op dit artikel