nieuws

Sterk herstel Rotterdamse beleggingsmarkt

Beleggingen

Rotterdam lijkt na een zeer sterk tweede vastgoedbeleggingskwartaal van ruim 450 miljoen af te stevenen op wederom een goed beleggingsjaar na topjaar 2016 (1,4 miljard euro).

Sterk herstel Rotterdamse beleggingsmarkt
World Port Center Rotterdam

Dat schrijft Savills Nederland in haar jongste kwartaalrapport over de Rotterdamse beleggingsmarkt. Het jaar 2017 begon voorzichtig met een beleggingsvolume in vastgoed van 67 miljoen euro, maar is gevolgd door een sterk tweede kwartaal. In het tweede kwartaal werd in Rotterdam voor ruim 320 miljoen euro in kantoren geïnvesteerd. Grootste transactie van het kwartaal was de aankoop van het World Port Center door MCAP Global Finance (105 miljoen euro).

In vergelijking met de 33 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2017 is dit bijna een vertienvoudiging van het investeringsvolume in kantoren. Jordy Kleemans, head of Research & Consultancy bij Savills Nederland, licht toe: ‘De economische parameters in Rotterdam zijn positief en zeer stabiel: de groei van het aantal banen (5 x meer dan het landelijk gemiddelde) en bedrijven (3 x meer dan het landelijk gemiddelde) is in de afgelopen jaren explosief gestegen. Door deze stabiele economische basis zijn de verwachtingen voor de Rotterdamse markt positief.’

Het totale beleggingsvolume wordt met name gestimuleerd door de kantorenmarkt. Het totale volume aan kantoorbeleggingen in Rotterdam fluctueerde fors in de jaren na de economische crisis. Tot 2013 schommelde het beleggingsvolume tussen de 100 miljoen en 200 miljoen euro. Zowel 2014, 2015 als 2016 toonden echter veel hogere totalen. In 2014 werd in totaal 641 miljoen geïnvesteerd, in 2015 763 miljoen. Met ruim 872 miljoen euro werd 2016 een topjaar, mede door de grootste beleggingstransactie in de geschiedenis van Rotterdam; de verkoop van De Rotterdam (352 miljoen euro).

Jan de Quay, head of Investments bij Savills Nederland, vult aan: ‘Afgaande op de ontwikkelingen in de markt, portefeuilles die nog boven de markt hangen en de interesse van beleggers in de Randstad verwachten we dat een evenaring van het recordjaar 2016 mogelijk is. Zelfs zonder een vertekenende transactie als De Rotterdam.’

Reageer op dit artikel