nieuws

Beleggingen in zorgvastgoed dit jaar naar record

Beleggingen

Het beleggingsvolume in Nederlands zorgvastgoed is in de eerste helft van dit jaar op 233 miljoen euro uitgekomen. Ruim een derde is gekocht door Belgen.

Beleggingen in zorgvastgoed dit jaar naar record

Dat schrijft CBRE in het rapport Trends Nederlands Zorgvastgoed. De vastgoedadviseur verwacht dat in 2017 meer zorgvastgoed door beleggers gekocht wordt dan ooit tevoren. Hierdoor zal het record van 465 miljoen euro in 2016 worden overtroffen. Ongeveer 73 procent van het beleggingsvolume werd geïnvesteerd in seniorenhuisvesting (extramuraal, intramuraal (verpleging) en particuliere woonzorg. CBRE noteerde 43 zorgtransacties met een gemiddeld volume per transactie van 5,4 miljoen euro.

Ongeveer de helft (49 procent) van het totale beleggingsvolume is verkocht door zorgexploitanten. De transacties tussen woningcorporaties en zorgexploitant zijn niet meegenomen in de beleggingscijfers. Van het totale beleggingsvolume in het eerste halfjaar is ongeveer 35 procent aangekocht door beleggers uit België of entiteiten van beleggers uit België. Zo’n 28 procent van het beleggingsvolume werd geïnvesteerd in zorgvastgoed in Noord-Brabant, ongeveer 17 procent in Utrecht, 16 procent in Gelderland tegen 39 procent elders in het land.

Jeroen Hermus, director Healthcare CBRE: ‘Steeds meer zorgexploitanten besluiten om hun vastgoed te verkopen. Hierdoor komen liquiditeiten vrij, worden vastgoedrisico’s verkleind en kunnen zij zich langjarig blijven focussen op het leveren van goede zorg. Dergelijke transacties vinden steeds vaker plaats in nauwe samenwerking tussen zorgexploitanten en beleggers. De belegger investeert vaak in verbetering en verduurzaming van het complex.’

> Lees meer over Zorgvastgoed

 

Reageer op dit artikel