nieuws

Meer beleggers studentenwoningen naar Europa

Beleggingen

Beleggers in studentenhuisvesting beginnen de aandacht te verschuiven naar Europa, waarbij continentaal Europa vanaf ‘het tweede kwartaal 2016 een jaar-op-jaar investeringsvolumegroei ziet van 21 procent, tot een totaal van 1,8 miljard dollar. Dat blijkt uit een rapport van Savills met de titel World Student Housing.

De Amerikaanse en Britse markten zijn nu volwassen, zegt Savills. Met een gecombineerde studentenpopulatie van 20 miljoen, het toenemende aantal internationale inschrijvingen, en een zeer laag aanbod van beleggingsproduct, biedt Europa veel kansen voor beleggers. De toename van het aantal internationale inschrijvingen is vooral te verklaren door het feit dat Universiteiten meer Engelstalige vakken aanbieden.

Nederland is koploper in deze trend, met 57.000 studenten ingeschreven voor ETP’s (English taught programmes). Ter vergelijking, in Duitsland staan 30.500 studenten ingeschreven voor ETP’s. Vorig jaar is er voor bijna 350 miljoen euro belegd in studentenhuisvesting, ongeveer twee keer zoveel als in 2014 en zelfs vier keer meer dan in 2013. In 2015 werd twee derde geïnvesteerd door buitenlandse beleggers.

Het percentage grensoverschrijdende beleggingen blijft groeien. Savills becijferde dat 40 procent van alle deals in de wereldwijde studentenhuisvestingsector van de afgelopen drie jaar buiten het land van herkomst werden gesloten. In Nederland is ongeveer een derde van alle transacties sinds 2014 grensoverschrijdend, waarin beleggers uit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en België een groot aandeel hebben. 

Jeroen Jansen, head of Research bij Savills Nederland: ‘De internationale aandacht van beleggers én operators voor studentenhuisvesting zien we nadrukkelijk ook in Nederland, waar partijen als International Campus, Greystar, Xior and Crosslane al diverse aankopen hebben gedaan.’

Hybride producten zorgen in Nederland voor een verlaging van risico. Een goed voorbeeld daarvan is The Student Hotel, dat accommodaties voor korte termijn aanbiedt aan studenten, maar deze ook openstelt voor andere geïnteresseerden. Een ander voorbeeld is Little Manhatten (ontwikkeld door International Campus), waar een derde van de 869 studio’s wordt aangeboden aan young professionals. Deze hybride producten bieden flexibiliteit van inkomen in een markt waar de huurprijzen voor studenten gelimiteerd zijn.

Bas Wilberts, head of Alternative Investments bij Savills Nederland: ‘De afgelopen drie jaar hebben de Amerikaanse en Britse studentenhuisvestingmarkt de internationale markt gedomineerd. Maar nu deze markten volwassen worden, zijn beleggers op zoek naar mogelijkheden in andere markten. De druk op de huizenmarkt, een tekort aan studentenwoningen en een relatief onvolwassen operatormarkt maakt Nederland zeer interessant. 

Reageer op dit artikel