nieuws

Episo koopt winkelportfolio Delta Lloyd voor 273 miljoen

Beleggingen

Episo 4 heeft overeenstemming met verzekeraar Delta Lloyd bereikt over de aankoop van een portefeuille van ruim 120.000 m2 in vijftien Nederlandse winkelcentra en -straten voor 273 miljoen euro.

Episo koopt winkelportfolio Delta Lloyd voor 273 miljoen

Episo is het nieuwste fonds met een value-add/opportunistische strategie geadviseerd door de pan-Europese vastgoedmanager Tristan Capital Partners. Sectie5 Investments, gevestigd in Amsterdam, is als mede-investeerder bij de transactie betrokken en zal daarnaast fungeren als lokale operationele partner die de joint venture bij het assetmanagement en andere initiatieven adviseert. De vijftien winkelgebieden bevinden zich met name in de Randstad. De objecten beslaan in totaal 120.400 m2 aan winkelruimte en zijn verhuurd aan grote retailers als Ahold, Jumbo, Action, Hema en Blokker.

De transactie is een van de grootste retailvastgoeddeals in Nederland dit jaar. Ali Otmar, managing director Investments bij Tristan Capital: ‘Dit is de tweede investering van het fonds in Nederland in zes maanden tijd. Goed gelegen winkellocaties als deze zullen profiteren van een verbetering in consumentenvertrouwen; een aanpak die we eerder in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hanteerden. Deze portefeuille combineert een stabiele huurdersbasis van gemakswinkels in populaire winkelgebieden met volop mogelijkheden tot waardecreatie door actief management.’

De grotere winkelcentra in de portefeuille worden allemaal geankerd door een of twee supermarkten. Het vastgoed is gelegen in Amstelveen, Beverwijk, Diemen, Geleen, Gorinchem, Hilversum, Lelystad, Maastricht, Ridderkerk (2), Rijswijk, Uithoorn, Utrecht en Zeist (2). Bij tien locaties gaat het om winkelcentra gericht op dagelijkse boodschappen, in het stadscentrum of in drukbevolkte randgemeenten rond de vier grote steden in Nederland. Bij de resterende vijf locaties betreft het winkelstraten in kleinere steden.

De aankoop, die naar verwachting vóór het einde van het jaar wordt afgerond, volgt op de overname door Episo 4 en Timeless Investments van een gemengde Nederlandse portefeuille van 39 locaties in september, voor 212 miljoen euro gekocht van Generali.

Houthoff Buruma, Cushman & Wakefield en PwC adviseerden Episo 4 en Sectie 5 Investments aangaande de juridische, commerciële en fiscale aspecten van deze transactie. CBRE heeft Delta Lloyd bij de verkoop begeleid.

Reageer op dit artikel