nieuws

Züblin koopt Duitse VastNed-portefeuille

Beleggingen

De Zwitserse vastgoedbelegger Züblin Immobilien Group heeft het verreweg grootste deel van de Duitse VastNed Retail-portefeuille gekocht.

Zoals bekend was het beursgenoteerde VastNed Retail al enige maanden bezig deze Duitse portefeuille van de hand te doen. Op 23 maart van dit jaar werd een letter of intent getekend en nu is dus de finale koopovereenkomst bekrachtigd. Equity Estate uit Amsterdam heeft de onderhandelingen namens Züblin gevoerd en de transactie afgerond.De verkoop van de portefeuille heeft plaatsgevonden tegen de waarde die is opgenomen in de halfjaarcijfers 2004. Dat wil dus zeggen een bedrag van 186,9 miljoen euro netto. Daarin is inbegrepen een garantiebedrag van 10,7 miljoen euro. VastNed Retail heeft namelijk ingestemd met een vijfjarige garantie voor de per 1 juli 2004 bestaande leegstand. Deze wordt voor de eerste twee jaar geschat op 3,2 miljoen per jaar en zal vervolgens gefaseerd aflopen. De verkoop van de Duitse portefeuille gaat in met terugwerkende kracht tot 1 juli 2004. In de periode tot levering betaalt de koper een interestvergoeding van 4 procent voor de eerste vier weken en 5 procent voor de resterende periode. De Duitse portefeuille van VastNed werd eind vorig jaar opnieuw getaxeerd door een internationale taxateur, die uitkwam op een bedrag van 220 miljoen euro. Over heel 2003 werd de portefeuille aldus afgewaardeerd met 42 miljoen euro (stond een jaar eerder nog in de boeken voor 262 miljoen euro). Over de eerste helft van 2004 werd de portefeuille nog eens afgewaardeerd met 30 miljoen euro naar het huidige verkoopbedrag. Volgens Arno du Pont van VastNed Retail is voor de verkoop geen toestemming nodig van de aandeelhouders. Dat speelt pas als er verkocht zou worden voor een bedrag rond eenderde van de totale portefeuillewaarde. Die ligt nu, na de verkoop van de Duitse portefeuille, op 1,3 miljard euro aan vastgoed. Züblin heeft overigens niet de hele portefeuille gekocht. Een klein deel van ongeveer 10 miljoen euro, bestaande uit moeilijk te verhuren panden, is overgedaan aan een niet nader genoemde buitenlandse belegger. De Duitse portefeuille van VastNed Retail bestaat uit 38 objecten en bevindt zich voor 60 procent in Noordrijn-Westfalen en Niedersaksen. Ook de rest van de portefeuille bevindt zich vooral in het noorden en westen van Duitsland. Het vastgoed bestaat met name uit winkelpanden, met een gemiddelde waarde van 13 miljoen Zwitserse frank. Deze winkelpanden liggen over het algemeen op A1-locaties in kleinere en middelgrote steden, met langetermijnhuurders als Metro Group, Edeka/AVA en H&M. Züblin heeft in Nederland een portefeuille van ruim 200 miljoen euro, onder meer in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.     

Reageer op dit artikel