nieuws

nedlloyd doet vastgoed in de verkoop

Beleggingen

Nedlloyd Pensioenfonds doet zijn directe vastgoedportefeuille in de verkoop.

Het betreft een gemengde portefeuille van woningen en commercieel vastgoed die voor 180 miljoen euro in de boeken staat. Belangrijkste object is het 20.000 m2 omvattende winkelcentrum Brusselse Poort in Maastricht.Volgens Frans Oostdijk van het pensioenfonds is de marktwaarde van de portefeuille ‘aanzienlijk’ hoger dan de boekwaarde. Samen met twee externe zelfstandige adviseurs Henk van Leeuwen, makelaar-taxateur, en Ruurd Abma, vastgoedadviseur, is hij de portefeuille momenteel aan het taxeren. De beide heren zullen het hele verkoopproces begeleiden.De Nedlloyd-portefeuille bestaat voor 35 procent uit winkels en winkelcentra, circa 35 procent kantoren, 10 procent bedrijfsmatig vastgoed en 10 procent woningen. De leegstand over de hele portefeuille gemeten, bedraagt slechts 2 procent. Van de kantoorpanden staat 4 procent leeg.Belangrijkste object vormt volgens Oostdijk het winkelcentrum Brusselse Poort, gesitueerd in het westelijk deel van Maastricht. Hij omschrijft het als ‘een stadsdeelwinkelcentrum met een regionale uitstraling’. Het winkelcentrum telt 55 huurders en dateert in zijn oospronkelijke staat uit 1979. In de periode 1992-1994 onderging het echter een ingrijpende revitalisering, waarvoor een onderscheiding werd ontvangen van de Nederlandse Raad van Winkelcentra, en een Europese onderscheiding. Beleggers die uitsluitend azen op deze parel in de kroon of een deel van de portefeuille, moet Oostdijk teleurstellen. ‘De portefeuille gaat in zijn geheel in de verkoop.’ Reden van de verkoop is de beperkte omvang van de directe vastgoedportefeuille, de kleine interne organisatie en het tot op heden gevoerde beleid inzake de overige beleggingen. De opbrengst van de verkoop wordt herbelegd in een Europese portefeuille van indirecte, nietbeursgenoteerde vastgoedfondsen. Het streven is om beide transacties, verkoop en herbelegging, plaats te laten vinden voor het einde van dit jaar.

Reageer op dit artikel