nieuws

breevast koopt mpc-kantoorportefeuille

Beleggingen

Breevast neemt de MPC-kantorenportefeuille over.

Het betreft een portefeuille afkomstig uit 27 verschillende Holland-fondsen, bestemd voor de Duitse markt. De portefeuille bestaat uit 99 panden, met 500 verschillende huurders en 550.000 m2 verhuurbaar vloeroppervlak. De intentie om de portefeuille te verkopen werd eind augustus bekendgemaakt. De verkoop heeft plaatsgevonden via een besloten tender, waarvoor vijftien partijen werden uitgenodigd. Een bedrag voor de portefeuille is niet bekendgemaakt, maar zou rond de 1 miljard euro liggen. CB Richard Ellis is bij de verkoop opgetreden voor MPC. MPC volgt met de verkoop het voorbeeld van de eveneens Duitse aanbieder van vastgoedfondsen voor Duitse particuliere beleggers, Bankhaus Wölbern. Beide fondsaanbieders willen met deze verkoop van Nederlandse kantoorgebouwen uit aflopende Holland-fondsen profiteren van de hoge prijzen, die er op dit moment internationaal worden betaald voor verhuurd commercieel onroerend goed. Wie de Bankhaus Wölbern-portefeuille krijgt, is nog niet bekend.MPC heeft in de aanloop van de verkoop eerst een wettelijk verplichte enquête gehouden onder de ongeveer 15.000 verschillende Duitse deelnemers aan de betreffende Holland-fondsen. 73 Procent daarvan heeft hieraan meegedaan en daarvan heeft meer dan 95 procent zich uitgesproken voor een snelle verkoop van het onderliggend vastgoed. Nu de portefeuille in zijn geheel op ongeveer 1 miljard euro is uitgekomen, houdt dat in dat de deelnemers in de verschillende fondsen gemiddeld 150 procent van het eerder ingebracht kapitaal kunnen terugzien. Deze verkoop staat los van de verkoop door Hanzevast Capital van twintig kantoorpanden uit de MPC Holland Maatschappen 12, 18, 19, 21, 25 en 27, die eerder deze maand werd aangekondigd.Breevast kocht begin dit jaar samen met FGH Bank alsook enige particuliere beleggers al de vastgoedportefeuille van het tot 2005 beursgenoteerde VHS. De investering bedroeg daarbij in totaal 500 miljoen euro. Breevast behoorde ook tot de geïnteresseerde partijen voor de overname van de zogenoemde Vendex KBB-portefeuille en later, samen met andere ondernemingen, van Bouwfonds. Zoals bekend ging de Vendex-portefeuille een klein jaar geleden naar Bouwfonds Asset Management/IEF en werd Bouwfonds onlangs van ABN Amro overgenomen door Rabo Vastgoed en SNS Reaal.

Reageer op dit artikel