Sander van der Ploeg

Redacteur woningmarkt

Sander van der Ploeg (1979) studeerde Dagbladjournalistiek in Utrecht en Nieuwste Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Sander begon zijn loopbaan als freelancer voor onder meer de Volkskrant en werkte achtereenvolgens voor het financiële persbureau BFN en het Duitsland Instituut Amsterdam. Daarna was Sander tien jaar actief als redacteur woningmarkt voor het blad en de site van Vereniging Eigen Huis en schreef in die tijd talloze nieuwsverhalen, achtergronden en reportages.

Sinds juni 2022 zet Sander zijn loopbaan als woningmarktjournalist voort bij Vastgoedmarkt. Hier legt hij zich naast de grote woningmarktthema’s vooral toe op beleggers. Zowel de grote, institutionele als particuliere beleggers op de woningmarkt vallen binnen zijn aandachtsgebied.

Tijdens de woontop werd de olifant in de kamer opzichtig genegeerd

Tijdens de woontop werd de olifant in de kamer opzichtig genegeerd

De woontop leverde nuttige procesafspraken op in de strijd tegen de woningnood. Maar zolang fundamentele vragen over de financiering van de woningmarkt onbeantwoord blijven, komt er nog steeds structureel te weinig van de grond, blogt woningmarktredacteur Sander van der Ploeg.

2023 | Het jaar van Hugo

2023 | Het jaar van Hugo

Met de invoering van de Wet betaalbare huur is de triomftocht van de gewezen woonminister Hugo de Jonge ten einde. Anders is de barre tocht van zijn huurwet langs tal van kritische instanties, woedende woningbeleggers en forse rechtse blokken in zowel de Tweede als Eerste Kamer niet te duiden.

Nu ook gemeenten op ramkoers richting woontop: zonder extra geld geen woningen

Nu ook gemeenten op ramkoers richting woontop: zonder extra geld geen woningen

Gemeenten willen meer financiële steun van het Rijk om de bouwambitie van 100.000 woningen per jaar te realiseren. Zonder die extra middelen, komen die woningen niet van de grond, waarschuwen zij.

Aan de twee derde betaalbaarheidseis wordt bij de woontop niet getornd

Aan de twee derde betaalbaarheidseis wordt bij de woontop niet getornd

Woonminister Mona Keijzer houdt vast aan de bouw van 100.000 woningen per jaar, waarvan twee derde voor het betaalbare segment. Eerder liet de minister nog weten dat deze betaalbaarheidseis wat haar betreft 'geen dogma' was.

Particulieren stuwen transactievolume woningbeleggingsmarkt

Particulieren stuwen transactievolume woningbeleggingsmarkt

Het transactievolume op de Nederlandse woningbeleggingsmarkt komt dit jaar uit op 6,8 miljard euro. Dit betekent een toename van 59 procent vergeleken met 2023. Vooral particuliere beleggers met een uitpondstrategie waren dit jaar actief.

Minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) in gesprek met Bas van Veggel, topman van Timeless Investments en medeoprichter van ontwikkelaar COD tijdens Het Nationaal Vastgoeddiner 2024. Foto's: Eyesmile Photography

De Woontop wordt de volgende voorstelling in het praatcircus

Woonminister Mona Keijzer wil volgende week tijdens de Woontop harde afspraken maken met marktpartijen over de bouw van 100.000 woningen per jaar. Als ze de markt een beetje begrijpt, dan weet ze dat het zo niet werkt, blogt woningmarktredacteur Sander van der Ploeg.

Arnoud Vlak zal zelf niet plaatsnemen in het stichtingbestuur.

Volgende claimclub wil naar de rechter: 'Álle huurmaatregelen ter discussie'

De eerste rechtszaak aangespannen door woningbeleggers heeft de overheid al aan haar broek. Daar zal het niet bij blijven. Achter de schermen bereiden andere investeerders een nieuwe massaclaim voor. 'Van de overheid is nu geen heil te verwachten.'

Foto: Lea Rae / Shutterstock

HDN: marktwaarde koopwoningen naar nieuw record

Consumenten die in november een hypotheek afsloten, kochten een woning van gemiddeld bijna 506.000 euro. Dit is het hoogste niveau ooit.

Foto: William Barton / Shutterstock

Britse ouders geven huizen weg aan kinderen om belasting te ontlopen

Vergeet de jubelton. In Groot-Brittannië geven steeds meer ouders hun woning aan hun kinderen of andere naaste familieleden om de erfbelasting te ontlopen - nu het nog kan. Alleen al in Londen verwisselt dit jaar ruim een kwart van de woningen gratis van eigenaar.

Vastgoedadviseurs voorzien verder oplopende tekorten zorgwoningen

Vastgoedadviseurs voorzien verder oplopende tekorten zorgwoningen

Het aantal zorgwoningen voor senioren houdt de stijgende vraag bij lange na niet bij. Tot 2040 zijn er zo'n 110.000 extra nodig om aan de vraag te voldoen. Ondertussen groeit het aantal zorgwoningen langzamer dan ooit.