Altera streeft met vastgoed vooral naar duurzamere samenleving

Altera streeft met vastgoed vooral naar duurzamere samenleving
Rudy Verstappen, ESG Manager bij Altera

Het Altera woningfonds van vastgoedbelegger Altera Vastgoed is voor het derde jaar op rij uitgeroepen tot meest duurzame woningfonds ter wereld. Dat heeft het toonaangevende GRESB - Global Real Estate Sustainability Benchmark - deze week bekendgemaakt. Ook het Altera winkelfonds - gericht op food & convenience - doet het uitzonderlijk goed, als nieuwe nummer één van Nederland en een tweede plek wereldwijd.

Altera – dat sinds 2012 deelneemt aan de GRESB benchmark - heeft de intrinsieke motivatie om met vastgoed een bijdrage te leveren aan een duurzamere samenleving, zegt Rudy Verstappen, ESG Manager bij Altera. De hoge GRESB-scores zijn volgens hem dan ook een bevestiging dat de vastgoedbelegger uit Amstelveen op de goede weg is: Altera mag zich Global Sector Leader noemen. De duurzame belegger is wars van borstklopperij, maar de ruim veertig medewerkers zijn natuurlijk wel trots op deze status. ‘De hoge scores zijn geen doel op zich, maar een middel. Voor ons - als team Altera - zijn het mijlpaaltjes. Een bevestiging van onze intrinsieke motivatie om vastgoed duurzaam te houden én te optimaliseren,’ vervolgt Verstappen.

Door de (jonge) portefeuille te laten benchmarken, laat Altera bovendien zien dat het transparant is. Met deze scores kun je als bedrijf aantoonbaar maken dat je de gewenste voortrekkersrol op het gebied van duurzaamheid ook daadwerkelijk waarmaakt. ‘We willen impact maken. Niet alleen voor beleggers, maar ook voor huurders en de maatschappij,’ aldus de ESG Manager.

GRESB

GRESB is een onafhankelijke benchmark die vastgoedfondsen en -portefeuilles wereldwijd beoordeelt en vergelijkt op hun duurzaamheidsprestaties. GRESB onderzoekt de ESG-factoren op het gebied van vastgoed en infrastructuur. ESG staat voor Environmental, Social & Governance. Altera is er van overtuigd dat de gekozen beleggingsstrategie met geïntegreerde ESG aanpak een duurzaam rendement oplevert. Wanneer Altera vastgoed koopt, wordt onder meer gekeken naar energieverbruik, klimaat, beschikbaarheid van grondstoffen, gezondheid, veiligheid en goed ondernemingsbestuur.

Verstappen constateert dat de E, S en G tot voor kort min of meer losse pijlers waren, maar steeds meer met elkaar verweven zijn. ‘Wij staan voor duurzaam en betaalbaar vastgoed en willen ons blijvend inzetten op lagere uitstoot van broeikasgassen, samen met onze huurders. Dat betekent minder energieverbruik, maar ook beperking van waterconsumptie en afvalproductie. Het sociale aspect is daarbij een belangrijk speerpunt. ‘Hoe zorgen we voor een sociale cohesie en fijne ontmoetingsplekken in de wijk? Dat is iets waar we ook naar kijken, bijvoorbeeld door te investeren in wijkwinkelcentra, minibiebs, klusbussen, daktuinen en energiecoaches.’

Rudy Verstappen staat voor het voormalige KPMG gebouw dat verbouwd wordt van kantoor naar woningen in Amstelveen.

Leiderschap op duurzaamheid

Eerder dit jaar gaf CEO Jaap van der Bijl van Altera al aan dat de vastgoedbelegger leiderschap wil tonen op het gebied van klimaat, duurzaamheid en energietransitie. Volgens Van Der Bijl is de ambitie van Altera duidelijk: dat de complete vastgoedportefeuille van Altera eerder aan de eisen voldoet dan de wet- en regelgeving voorschrijft. Daardoor voldoen de portefeuilles in hoge mate aan de actuele duurzaamheidseisen. De lat ligt hoog, beaamt Verstappen.

De recent gepubliceerde GRESB benchmark heeft betrekking op data van ruim 1.800 niet-beursgenoteerde vastgoedbeleggers wereldwijd. Altera belegt voor Nederlandse en buitenlandse institutionele beleggers (met name pensioenfondsen en verzekeraars) en heeft ruim drie miljard euro hoogwaardig en duurzaam vastgoed in eigendom: woningen met een waarde van 2,4 miljard en winkels 0,6 miljard. 

Verstappen refereert aan het Klimaatakkoord van Parijs 2050. Daarbij is het belangrijkste doel dat CO2-uitstoot in 2050 met 95% afgenomen moet zijn ten opzichte van 1990. ‘Die afspraak hebben we in principe met zijn allen gemaakt. Als vastgoedbelegger vinden we het belangrijk hier een bijdrage aan te leveren.’

Strategische partners

Om het vastgoed toekomstbestendig en duurzaam te houden, werkt Altera nauw samen met een aantal strategische partners. ‘We hebben elkaar nodig en kunnen het simpelweg niet alleen,’ benadrukt Verstappen.  Zo ondersteunt ‘gebouwverduurzamer’ INNAX ons om de route naar Paris Proof te versnellen. ‘INNAX heeft voor elk woning- en winkelobject van ons een routekaart gemaakt,’ aldus Verstappen. In die routekaart staat per asset beschreven wanneer welke verbeteringen gedaan moeten worden op het gebied van duurzaamheid en energie-efficiency, om uiteindelijk Paris Proof te worden. Altera staat bovendien op het punt om de samenwerking met een grote ontwikkelaar aan te gaan om deze doelen te realiseren.

Climate Adaption Services is een andere belangrijke partij en brengt klimaatadaptie in kaart. Het bedrijf houdt zich volgens Verstappen bezig met onder meer (het voorkomen van) hittestress en wateroverlast. ‘Ze voeren elk kwartaal een analyse uit hoe onze complete portefeuille er op het gebied van klimaatadaptie voor staat.’ Ook noemt hij Beyond Energy, een energie management organisatie, als belangrijke partner: het bedrijf levert hoogwaardig en kwalitatief energiemanagement op maat. ‘Ze verzamelen al vele jaren onze data op het gebied van energie en water. De data en inzichten die we via onze partners vergaren, vertalen we door naar onze plannen en budgetten.’

De hoge GRESB-scores zijn mooi, maar Verstappen benadrukt het nog maar eens: ze zijn een middel, geen doel op zich. Want dat is een duurzamere samenleving.

Dit artikel is gesponsord door Altera Vastgoed

Bezoek ook het partnerdossier op Vastgoedmarkt.nl.