'Gemeenten boeken recordwinst op grondverkoop'

'Gemeenten boeken recordwinst op grondverkoop'

Gemeenten hebben in 2017 ruim een miljard euro winst geboekt op de verkoop van bouwrijpe grond.

Dat meldt het vakblad Binnenlands Bestuur op basis van onderzoek van hoogleraar Willem Korthals Altes van de TU Delft, die de gemeentelijke bouwgrondexploitaties in 2017 analyseerde.

De verkoop van bouwrijpe grond leverde gemeenten vorig jaar ruim 5 miljard euro op, terwijl zij daarvoor 3,9 miljard aan kosten maakten. Dat is volgens Korthals Altes 'een resultaat dat nog nooit eerder is gehaald'. Niet alle gemeenten verdienden goed; ruim honderd leden verlies.

Als rekening wordt gehouden met geldontwaarding, dan zou het resultaat van 2006 (919 miljoen euro) nog iets hoger liggen dan de ruime miljard winst van vorig jaar. Maar wanneer de baten en lasten van de recordjaren met elkaar worden vergeleken, dan is de marge in 2017 veel gunstiger. In 2006 lag de positieve marge op grondverkopen op 11 procent, vorig jaar op 22 procent.

Enkele jaren geleden leden gemeenten miljardenverliezen op hun grondbanken door het inzakken van de woningmarkt. Sinds 2016 is grond geen molensteen meer voor de meeste gemeenten.

Peter Hanff

Peter Hanff

Senior redacteur

Studeerde in 1994 af aan de Radboud Universiteit op de eisen voor landen om toe te mogen treden tot de eurozone. Volgt het monetair beleid sindsdien met argusogen. Werkte als journalist voor onder meer De Gelderlander en het Hoger Onderwijs Persbureau. Is sinds 2007 redacteur bij Vastgoedmarkt en heeft de portefeuille financieel.