Order van 22.500 woningen? Daiwa House Modular Europe draait er z'n hand niet voor om

Order van 22.500 woningen? Daiwa House Modular Europe draait er z'n hand niet voor om
Tang Tower Almere (Ontwerp en impressie Mirck Architecture)

Het thema van vastgoedbeurs Provada 2022, 'act now for a better tomorrow', hoef je geen twee keer te zeggen tegen Daiwa House Modular Europe. Het innovatieve bouwbedrijf is volgens CEO Harry van Zandwijk nu bezig met de bouw van nieuwe fabrieken, die er morgen voor zorgen dat de productie van modulair, industrieel en circulair gebouwde woningen flink kan worden opgevoerd.

Nou ja, morgen… Dat is wel heel kort dag. Maar in de stellige overtuiging dat modulair, industrieel en circulair bouwen slimmer, sneller, schoner en duurzamer is dan traditioneel bouwen, verwacht Van Zandwijk dat de teller vanaf eind dit jaar flink gaat oplopen. “Daarop vooruitlopend ligt de focus dit jaar op nieuwbouw en een herschikking van onze locaties.”

In dat verband is het goed om eerst even terug te gaan in de tijd. Daiwa House Modular Europe heette tot eind vorig jaar Jan Snel, dat op twee pijlers rustte: de modulaire en industriële bouw van woningen en de verhuur van 13.000 units om tijdelijke huisvestingsoplossingen op te lossen, bijvoorbeeld van onderwijsinstellingen of het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA). “Dat gebeurde allemaal in Montfoort,” blikt van Van Zandwijk terug. “De verhuur en verkoop van tijdelijke modules wordt voortgezet onder de naam Jan Snel, op een nieuwe locatie van 7.200 m2 in Bunnik. Daardoor ontstaat in Montfoort ruimte voor een flinke uitbreiding van de fabriek van Daiwa House Modular Europe. De staalhal wordt uitgebreid en in een nieuwe hal van 4.000 m2 komt een volautomatische U-vormige woningbouwlijn met zestien werkstations.”

Verdubbeling productiecapaciteit

Zoals Henry Ford begin vorige eeuw voor een revolutie in de auto-industrie zorgde, door een fabriek te bouwen waar auto’s aan de lopende band worden geproduceerd, doet Daiwa House Modular Europe dat volgens Van Zandwijk nu in de woningbouw. “Dankzij de nieuwbouw kunnen we de productiecapaciteit van ‘Montfoort’ de komende jaren verdubbelen, van 10.000 naar 20.000 woningen. Ten zuiden van Berlijn gaan we bovendien samen met vastgoedbelegger Capital Bay op een terrein van 22 hectare een vergelijkbare fabriek bouwen, die over drie jaar in staat moet zijn om jaarlijks 15.000 woningen te produceren voor de Duitse markt. Dat is nodig ook, want de handtekeningen onder de eerste megaorder voor 22.500 woningen zijn gezet.”

Order van 22.500 woningen? Daiwa House Modular Europe draait er z’n hand niet voor om
Community Campus Bochum (Fotograaf Cojan van Toor)

Van Zandwijk voegt er lachend aan toe dat hij nog niet eens is uitgepraat over de nieuwbouwplannen van de Daiwa House Group. “Het productieoppervlak van onze locatie in Groningen wordt verdubbeld, van 4.000 naar 8.000 m2. En we hebben plannen om Medexs (zie kader – red.) te verplaatsen van Rhenen naar een meer centraal gelegen plek in Nederland, zoals Bunnik.”

Schaarste aan grondstoffen

Dat Daiwa House Modular Europe dankzij al die investeringen meer dan een steentje bijdraagt aan het oplossen van de enorme woningbouwopgave, en nog op uiterst duurzame wijze ook, is een understatement. “We doen wat we kunnen,” zegt Van Zandwijk bescheiden. “Natuurlijk hebben wij ook last van de stikstofproblematiek en de Oekraïnecrisis, die tot een grote schaarste aan grondstoffen en bouwmaterialen heeft geleid. Net als het tekort aan bouwvakkers, leidt dit bij veel projecten tot vertragingen. Bij ons worden die deels gecompenseerd omdat modulair, industrieel en gerobotiseerd bouwen 30 tot 50 procent sneller gaat dan traditioneel bouwen. Bovendien zijn er veel minder mensen nodig bij het bouwproces: de woningen worden in de fabriek gebouwd en hoeven, als het om appartementen gaat, op de bouwplaats alleen nog te worden geschakeld en afgemonteerd.”

Ook bij gestapelde woningbouw breken we record na record, met spraakmakende projecten in Duitsland en Nederland”

Record na record

De focus van Daiwa House Modular Europe mag dit jaar op uitbreiding en nieuwbouw liggen, volgens Van Zandwijk gaat de productie van woningen ondertussen ‘gewoon’ door. “Dat modulair en industrieel bouwen zich goed leent voor grondgebonden woningen, laten we al jaren zien in Groningen waar we in opdracht van de Nationaal Coördinator Groningen al honderden zogenaamde ‘wisselwoningen’ hebben gebouwd voor mensen die vanwege aardbevingsschade tijdelijk niet in hun eigen huis kunnen wonen. Maar ook bij gestapelde woningbouw breken we record na record, met spraakmakende projecten in Duitsland en Nederland. In Bochum leveren we dit jaar twee gebouwen op die plaats bieden aan ruim 700 studentenwoningen. Met twaalf verdiepingen en een hoogte van ruim 35 meter gold het lange tijd als het hoogste modulaire gebouw van Europa. In Almere hebben we nu echter net groen licht gekregen voor de bouw van de Tang Tower, een woongebouw van dertien verdiepingen met een commerciële plint en erboven twaalf woonlagen met zelfstandige appartementen. Op verzoek van een andere opdrachtgever zijn onze engineers zelfs al bezig met een woongebouw van zestien verdiepingen. Omdat het bijdraagt aan onze toch al extreem lage CO2-footprint, gaat onze voorkeur bij het casco van dergelijke hoogbouw uit naar hout of circulair beton.”

Dit artikel is gesponsord door Daiwa House Modular Europe.