nieuws

Adam Neumann van WeWork onder vuur

Vastgoedbeheer

De CEO van WeWork ligt onder vuur omdat hij miljoenen verdient door bij zichzelf kantoorruimte te huren.

Adam Neumann van WeWork onder vuur
Adam Neumann en zijn echtgenote Rebekah Paltrow

WeWork huurt ruimtes in kantoorpanden, hipt die op en verhuurt die volgens met behulp een soort AirBNB systeem door aan startups en zelfstandigen. Nu blijkt Neumann van een aantal panden zelf eigenaar te zijn. In de Wall Street Journal (betaalmuur) noemen experts op het gebied van governance het hoogst ongebruikelijk dat de CEO van een bedrijf aan twee kanten van de tafel zit. Ook in Nederland timmert WeWork flink aan de weg, in flexkantoren, maar ook in onroerend goed.

Neumann’s positie als mede-eigenaar van onroerend goed werd in maart 2018 beschreven door The Real Deal, die zei dat het bedrijf aanvankelijk niet had verwacht op te treden als een verhuurder van complete panden. Maar uiteindelijk veranderde de strategie van WeWork en ze begonnen hun eigen onroerend goed te verwerven.

The Real Deal vermeldde onder meer de namen en adressen van van het vastgoed van Neumann en enkele deals van binnen het bedrijf. Het rapport showt een obligatie-prospectus uit 2018, waarin staat dat het bedrijf meer dan twaalf miljoen dollar aan huur betaalde voor gebouwen die voor een deel eigendom waren van de CEO en andere bestuurders. Verwacht werd dat toekomstige leasebetalingen 110 miljoen dollar zouden bedragen. Dat laatste aldus Fortune.

Het rapport zegt ook dat een aantal beleggers zich zorgen maakten over de potentiële belangenconflicten. Dergelijke arrangementen worden als ongebruikelijk beschouwd in corporate governance, omdat leidinggevenden hun eigen belang  oven dat van het bedrijf kunnen stellen. Ondertussen investeert het bedrijf flink. In januari investeerde WeWork zes miljard dollar via SoftBank: vijf miljard voor groei en één miljard om aandelen terug te kopen bij investeerders en werknemers.

Volgens WeWork is het grootste deel van het bestuur is onafhankelijk, zijn alle transacties zijn goedgekeurd en is het voor beleggers geen probleem. In een bedrijfsverklaring op Fortune staat: ‘WeWork heeft een herzieningsproces voor transacties met verbonden partijen. Die transacties worden beoordeeld en goedgekeurd door de raad van bestuur en ze worden bekendgemaakt aan beleggers.’ Daarnaast liet WeWork weten dat het beoordelingsproces wordt uitgevoerd door het auditcomité van het bestuur van het bedrijf. Het bedrijf heeft niet onthuld hoe het beoordelingsproces werkt.

Neumann heeft volgens de The Real Deal meer dan 65 procent van de stemmen, wat hem controle over het bedrijf geeft. Als je op The Real Deal het zoekt naar Neumann en WeWork dan krijg je in een aantal berichten het totale plaatje van de investeringen. De waarde van WeWork wordt ingeschat tussen de 45 en 60 miljard.

Reageer op dit artikel