nieuws

Serviced offices: wat is de toegevoegde waarde van een vastgoedadviseur?

Vastgoedbeheer

Sinds 2009 is de vraag naar flexibele kantoorruimte met 40 procentgestegen. De verandering in de manier van werken, met een toenemende mogelijkheid tot thuiswerken, de grote verscheidenheid aan devices en de groei van start-ups en scale-ups, vraagt om meer flexibiliteit en andere werkruimte.

Serviced offices: wat is de toegevoegde waarde van een vastgoedadviseur?
Wouter Stevens

Op dit moment bestaat 2 tot 3 procent van de gehele kantorenmarkt uit serviced offices. Aanbieders verwachten echter dat dit percentage de aankomende jaren gaat groeien tot 20 a 30, in navolging op de grote stijging in het VK en de VS. Wouter Stevens, director Agency bij Savills Nederland, verwacht dat we een groei zoals in Londen, van 12 procent in 2014 naar 26 procent in 2015, ook in Amsterdam kunnen verwachten.

Serviced office-concepten zijn de afgelopen tijd veel in het nieuws. Tribes huurde circa 2.000 m2 in Oval Tower, B. Amsterdam opent een derde vestiging van 12.000 m2 in het voormalige hoofdkantoor van Mexx en ook Regus en WeWork zijn flink aan het uitbreiden.

Wat is de rol van de vastgoedadviseur in deze serviced office concepten? En is die er eigenlijk wel? Savills vroeg het aan de operators zelf.

Volgens de operators beschikken vastgoedadviseurs op dit moment nog niet over voldoende kennis om van toegevoegde waarde te zijn voor de serviced office-markt. Makelaars zijn ‘te stug’ en weten nog niet de juiste huisvesting aan de juiste operator te koppelen. Ook lopen operators tegen het feit aan dat taxateurs het object niet waarderen op het businessmodel. Het businessmodel (het serviced office-concept) voegt de waarde toe en niet de lange contracten. Bij serviced offices draait het om marketing en branding. Er wordt een merk gecreëerd waarbij het vastgoed van ondergeschikte waarde is.

Lees de blog van Wouter Stevens.

Reageer op dit artikel