nieuws

Minder transacties, minder verduurzaming woningen

Transacties

Er zijn in het derde kwartaal van 2019 weer minder woningen te koop gezet dan in het vorige kwartaal wat de verduurzaming van de woningvoorraad volgens NVM-voorzitter Onno Hoes in de weg staat. 

Minder transacties, minder verduurzaming woningen
Onno Hoes

In het derde kwartaal werden 36.365 woningen verkocht, iets meer dan in dezelfde periode vorig jaar (36.048), maar fors minder dan in het tweede kwartaal van 2019 toen nog 39.050 koopwoningen van eigenaar verwisselden.

Bestaande koopwoningen

De huidige woningmarkt is voor een groot deel afhankelijk van wat huishoudens te koop zetten. NVM noemt het daarom  daarom zorgelijk dat afgelopen kwartaal 5 procent minder bestaande koopwoningen op de markt zijn gezet. Dat geldt deels ook voor nieuwbouw. Hoewel het aantal nieuwbouwwoningen dat te koop is gezet vergelijkbaar is met eerdere kwartalen, laten de statistieken van NVM zien dat er minder nieuwbouwwoningen verkocht zijn als gevolg van de hoge prijzen.

Nieuwbouwwoningen

Hoes (foto): ‘Door het hoge prijsniveau blijven ook nieuwbouwwoningen langer in verkoop staan. Nieuwe woningen zijn per definitie duurzamer dan oudere woningen. Het gebrek aan passend aanbod zorgt er daarnaast voor dat potentiële kopers langer in de bestaande woningen blijven zitten, die dus niet verbouwd en verduurzaamd worden. Als de nieuwbouw-impasse lang duurt, komt de hele woningmarkt piepend en krakend tot stilstand. (…)  Zorg daarom voor doorstroming op de markt, zodat we ook kunnen verduurzamen.’

Winst op grond

De makelaarsvereniging wil dat er een regionale vastgoedregisseur komt die op provinciaal niveau onder meer zicht houdt op de grondprijzen die gemeenten hanteren. Hoes: ‘Gemeenten maken winst op de grond, waarmee ze vervolgens de begroting voeden en dat is natuurlijk goed. Echter, wanneer de grond zo duur wordt dat de woningen niet meer verkocht worden, dan droogt deze inkomstenbron langzaam op. Het is daarom ook essentieel dat de woningbouw aangejaagd wordt, op de juiste locaties en voor de juiste prijs.”

Reageer op dit artikel