nieuws

Dudok verlost corporatie van filmhuis Dordrecht

Transacties

Vastgoedbedrijf Dudok en AM Assets hebben in Dordrecht het pand van filmtheater The Movies overgenomen van woningbouwcorporatie Trivire. De woningbouwvereniging moest van het pand af na een aanwijzing van de Inspectie Leefomgeving en Transport. Hoeveel beide partijen hebben neergelegd voor het complex is nog niet bekend.

Dudok verlost corporatie van filmhuis Dordrecht

Woningbouwvereniging Trivire ontwikkelde samen met de gemeente Dordrecht en bioscoopexploitant de The Movies in de periode 2011- 2013 een filmhuis in het historisch pand in Dordrecht. In 2010 nam Trivire het 920 m2 grote pand over van de gemeente Dordrecht voor het symbolische bedrag van van 1 euro. De inspectie Leefomgeving en Transport (IL en T), waaronder de Autoriteit woningcorporaties valt, is echter van mening dat het bezit van het bioscooppand door Trivire niet is toegestaan. Hierdoor moest de woningbouwvereniging het pand verkopen.

Niet-DAEB activiteiten

Sinds de Woningwet 2015 moeten corporaties zich hoofdzakelijk richten op diensten in het algemeen economisch belang (DAEB). Aan het verrichtten van niet-DAEB activiteiten zijn strenge voorwaarden verbonden. Zo mag er alleen sprake zijn van commerciële activiteiten als er (in de nabijheid) geen andere partijen zijn die deze activiteit willen uitvoeren. Een woordvoerder van Trivire bevestigt dat de corporatie -14.000 woningen in Dordrecht, Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht- het bioscooppand niet langer in bezit mocht hebben van IL & T. ‘Gesprekken over verkoop van het pand liepen al langer.’

Ewald Dudok (Dudok Groep): ‘Voor platte vierkante meters kun je net zo goed een pensioenfonds bellen’

Ewald Dudok (Dudok Groep): ‘Voor platte vierkante meters kun je net zo goed een pensioenfonds bellen’

Versterken positie

De nieuwe eigenaren Dudok en AM Assets versterken hiermee hun positie in de historische binnenstad van hun thuishaven Dordrecht. Eerder kocht de combinatie er al het kleinschalige cultureel centrum de Kunstkerk. De herontwikkeling van de Kunstkerk en The Movies moet in de optiek van beide vastgoedbedrijven leiden tot een versterking van het cultureel cluster waartoe ook het Dordrechts museum en het Hof van Nederland behoren.

Creëren ontmoetingsplekken

De kopers willen de horeca in het bioscooppand nieuw leven in het bioscooppand nieuw leven in blazen. Een restaurant dat gelijk met The Movies opende redde het uiteindelijk niet. Tegenover regionaal dagblad AD De Dordtenaar geeft Dudok aan al gesprekken te voeren met partijen die in de toekomst weer een restaurant willen exploiteren in het pand. ‘The Movies moet een bijzondere ontmoetingsplek worden waar je terecht kunt om iets te eten, te drinken, maar natuurlijk ook voor een avondje uit naar de film.’
De aankoop van The Movies past in de filosofie van Dudok om karakteristieke panden weer nieuwe leven in te blazen en deze te verrijken met onder meer horeca. Eind vorig jaar nam het Dordtse vastgoedbedrijf daarom een belang in horecabedrijf Dudok.

Reageer op dit artikel