nieuws

Buitenlandse bedrijven goed voor 10.000 banen in 2018

Transacties

Buitenlandse bedrijven hebben in 2018 in totaal 2,85 miljard euro in de Nederlandse economie geïnvesteerd en daarmee bijna 10.000 banen gecreëerd.

Buitenlandse bedrijven goed voor 10.000 banen in 2018

Dat meldt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in een persbericht met de resultaten voor 2018 van het netwerk Invest in Holland.

Het aantal buitenlandse investeringsprojecten in Nederland zit al jaren in de lift. Van 323 in 2015 steeg dat aantal naar 372 in 2018. Het bedrag dat ermee gemoeid was, steeg van 1,67 miljard euro in 2017 naar 2,85 miljard euro in 2018.

Wel daalde het aantal banen dat er direct mee ontstond. In 2016 kwamen er nog 11.398 banen direct door buitenlandse investeringen en in 2017 zelfs 12.686. Daartegenover stonden 9.847 nieuwe banen in 2018.

Buitenlandse investeringen zorgden in 2018 voor de meeste banen in de sectoren life sciences en gezondheid, ICT en transport en logistiek. De meeste nieuwe banen ontstonden op hoofdkantoren (2.259), bij marketing & sales (1.834) en in distributiecentra (1.053). Zo startte sportmediabedrijf DAZN een ontwikkelcentrum in Amsterdam, breidden Giant en Timberland hun Europese distributielocaties uit (in Lelystad en Almelo) en gaat Mitsui Chemicals kunststoffen produceren op de Chemelotcampus in Limburg.

‘Deze resultaten bevestigen opnieuw dat buitenlandse bedrijven belangrijk zijn voor ons wereldwijd opererende land’, zegt minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. ‘Bijna één miljoen mensen werken bij buitenlandse ondernemingen in Nederland. En nog eens een half miljoen mensen werken indirect voor deze bedrijven als toeleverancier, vooral bij mkb-bedrijven. In een globaliserende wereld neemt het belang van een goed Nederlands vestigingsklimaat voor ons allemaal dus alleen maar toe.’

Invest in Holland bestaat uit Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), het agentschap voor buitenlandse investeringen van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), zijn regionale partners en Nederland Distributie Land.

Reageer op dit artikel