nieuws

‘Brexit bracht Nederland 1.923 banen in 2018’

Transacties

Het netwerk Invest in Holland heeft in 2018 1.923 banen naar Nederland gehaald in verband met de Brexit.

‘Brexit bracht Nederland 1.923 banen in 2018’

Dat meldt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in een persbericht met de resultaten voor 2018 van het netwerk Invest in Holland. De 42 bedrijven die zo neerstreken in Nederland waren goed voor 291 miljoen euro aan investeringen.

Onder meer de Japanse zakenbank Norinchukin en mediabedrijf TVT Media gaven aan vanwege Brexit het kantoor in Nederland uit te breiden. Financiële dienstverleners MarketAxess en Azimo, en maritiem verzekeraar UK P&I Club, maakten mede door Brexit bekend een kantoor in Nederland te openen. Ook de komst van het Europees Geneesmiddelenbureau EMA naar Amsterdam met 900 arbeidsplaatsen zit in de resultaten.

Het aantal bedrijven dat naar Nederland komt door de Brexit groeit. In 2017 kwamen nog achttien bedrijven naar Nederland in verband met het voornemen van Groot-Brittannië de Europese Unie te verlaten. In 2019 hebben verschillende bedrijven ook al aangekondigd in ons land uit te breiden om de Brexit. Het gaat om onder meer Discovery en Bloomberg. Nu heeft de NFIA contact met ruim 250 buitenlandse bedrijven die een Nederlandse vestiging overwegen in verband met de Brexit.

Het zijn niet alleen Britse bedrijven, maar ook Amerikaanse en Aziatische partijen die hun huidige Europese structuur heroverwegen door de onzekerheid die Brexit veroorzaakt. Het gaat hier om bedrijven uit onder meer de financiële sector, de media- en advertentie-industrie, de life sciences en de logistiek. Veel van deze bedrijven hebben ook contact met landen als Duitsland, Frankrijk of Ierland.

'Brexit al volop aan de gang'

‘De resultaten bevestigen dat in het bedrijfsleven het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie al volop aan de gang is. Het idee dat het allemaal niet zo’n vaart zal lopen heeft plaats gemaakt voor het idee dat je maar beter voorbereid kunt zijn op een wanordelijk vertrek. Er zijn 35.000 Nederlandse bedrijven die bij een harde Brexit zonder deal voor het eerst in aanraking gaan komen met de douane, omdat ze dan moeten gaan exporteren naar of importeren uit een niet-EU land’, zegt René Buck van Buck Consultants International.

‘Bedrijven zien zich genoodzaakt rekening te houden met een harde Brexit. Financiële dienstverleners waren de eerste om grote vestigingen te openen in andere landen van de Europese Unie, omdat ze anders het automatische recht dreigden te verliezen om zaken te doen in de 27 landen die overblijven na een vertrek van het Verenigd Koninkrijk. Nu zie ik ook veel beweging in de logistieke sector. Want als er straks grenscontroles komen en de levering van goederen gebeurt daardoor niet op tijd, zal de klant de Brexit niet als excuus accepteren’, zegt Buck.

 

Reageer op dit artikel