nieuws

Stijging woninghuren helft hoger dan in 2017

Transacties

De woninghuren lagen in juli 2018 gemiddeld 2,3 procent hoger dan een jaar eerder. In juli 2017 was de huurstijging op jaarbasis nog 1,6 procent.

Stijging woninghuren helft hoger dan in 2017
project Waldorp Four aan Waldorpstraat Den Haag

Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. De huurstijging van sociale huurwoningen in bezit van woningcorporaties was in 2018 met 1,7 procent relatief laag. De stijging was met 1,1 procent in 2017 overigens nog lager. Bij de overige verhuurders van sociale huurwoningen stegen de huren 3,3 procent. De huren van woningen in de vrije sector stegen met 3,0 procent. De belangrijkste oorzaak voor de hogere huurstijging is de snellere stijging van de consumentenprijzen.

Sinds 2013 wordt de maximale huurverhoging berekend als de stijging van de consumentenprijzen in het voorgaande jaar plus een inkomensafhankelijke opslag. In de afgelopen zes jaren is de gemiddelde woninghuur in totaal met 18,5 procent gestegen. Dit is veel meer dan de stijging van de consumentenprijzen van 8,5 procent.

Voor sociale huurwoningen geldt in 2018 een gereguleerde maximale huurstijging van 3,9 tot 5,4 procent, afhankelijk van het inkomen van de huurder. Voor woningcorporaties geldt sinds vorig jaar nog een extra beperking. De totale huurinkomsten van een corporatie mogen in het kalenderjaar 2018 niet meer dan 2,4 procent stijgen.

De huren bij bewonerswisseling stegen dit jaar sterker dan in 2017. De gemiddelde huurverhoging bij wisseling van huurders was dit jaar 9,1 procent. Voor huurders die niet verhuizen viel de gemiddelde huurverhoging lager uit met 1,8 procent. De gemiddelde huurstijging kwam hiermee uit op 2,3 procent.

De grootste huurstijgingen werden dit jaar gemeten in Amsterdam. Daar gingen de huren gemiddeld 2,9 procent omhoog. In Den Haag en Utrecht is de stijging 2,8 procent. Rotterdam blijft weinig achter met 2,7 procent huurstijging. De huurstijging in de vier grote steden draagt er ook aan bij dat de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht de provincies zijn met de sterkste huurstijgingen. De huurstijging was in 2018 met 1,1 procent het laagst in Drenthe.

Reageer op dit artikel