nieuws

WSG overgenomen door acht corporaties

Transacties

WSG overgenomen door acht corporaties
Antoniushof, St. Jansstraat 12-16 Breda

Het bezit en een groot deel van de schulden van woningcorporatie WSG uit Geertruidenberg worden overgenomen door acht woningcorporaties in Zuidwest-Brabant.

Met de afwikkeling van de overige schulden is ruim een half miljard euro gemoeid. De sector neemt die zelf voor zijn rekening. Nu komt er een einde aan jarenlange onzekerheid voor de huurders bij WSG. Er verandert niets aan hun huurcontract en ze huren bij een financieel gezonde corporatie die weer kan investeren, aldus minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties).

WSG bezit ongeveer 4.000 huurwoningen. Zij gaan naar Thuisvester, Alwel, Casade, Woonkwartier, Wonen Breburg, Woonvizier, Stadlander en Leystromen.

De misstanden bij WSG, dat kampte met een schuld van 1 miljard euro, waren mede aanleiding voor een parlementaire enquête en een strengere Woningwet. De problemen ontstonden door risicovolle grondaankopen en onrendabele investeringen.

Aedes, de vereniging van woningcorporaties, heeft een dubbel gevoel. Voorzitter Marnix Norder vindt het ‘onvoorstelbaar dat het alsnog zoveel geld kost’, maar noemt het ook ‘goed dat we het nu achter ons kunnen laten’. De vereniging vindt dat de corporaties, die voor de kosten opdraaien, meer invloed moeten hebben op het proces. Nu hadden ze maar weinig te vertellen. Wanbeleid zoals bij WSG is volgens Aedes al jaren ‘niet meer denkbaar’.

Reageer op dit artikel