'Schaarste kantoorruimte vereist snel visie coalities'

'Schaarste kantoorruimte vereist snel visie coalities'

De snelle terugloop van beschikbare kantoorruimte in grote steden als Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag vereist snel een duidelijke visie van de gemeentebesturen op nieuwbouw.

Dat stelt CBRE. Volgens de vastgoedadviseur kan de schaarste impact hebben op de economische groei in Nederland doordat bedrijven niet de juiste huisvesting kunnen vinden.

De leegstand in Amsterdam, Diemen en Amstelveen is in het eerste kwartaal van 2018 gedaald naar het laagste niveau sinds 2000: 5,4 procent van de totale kantorenvoorraad. Ten opzichte van de top in 2010 is de daling van de leegstand 72 procent.

In Rotterdam, Utrecht en Den Haag ziet CBRE de kantorenleegstand ook snel teruglopen. De dalingen zijn 20 procent, 42 procent en 47 procent gerekend ten opzichte van de hoogste leegstandsniveaus. In Utrecht en Den Haag stijgen de huren.

'In het licht van de huidige coalitievormingen is de snelle afname van beschikbare kantoorruimte een belangrijke trend die door gemeentebesturen onderkend moet worden', zegt Rudolf de Boer, managing director bij CBRE. 'We zien dat het aanbod kantoorruimte in de grote steden snel afneemt. Tegelijkertijd hebben de grootste politieke partijen plannen om meer kantoren te transformeren naar woningen. Het is belangrijk dat zij bij het maken van hun woningbouwplannen meer rekening houden met de groeiende vraag naar kantoren en hier in hun beleid ruimte voor bieden.'

'Het zal bijvoorbeeld een steeds grotere uitdaging worden om bedrijven die in navolging van EMA naar Amsterdam willen komen, huisvesting te bieden', vervolgt De Boer. 'Eenzelfde marktdynamiek zullen we op korte termijn gaan zien in andere belangrijke steden. De eerste tekenen daarvan zijn nu al zichtbaar.'

Er wordt al langer gepleit voor meer nieuwbouw van kantoren. Maar critici wijzen op het gevaar dat de markt is afgekoeld tegen de tijd dat de nieuwbouw is opgeleverd.

Peter Hanff

Peter Hanff

Senior redacteur

Studeerde in 1994 af aan de Radboud Universiteit op de eisen voor landen om toe te mogen treden tot de eurozone. Volgt het monetair beleid sindsdien met argusogen. Werkte als journalist voor onder meer De Gelderlander en het Hoger Onderwijs Persbureau. Is sinds 2007 redacteur bij Vastgoedmarkt en heeft de portefeuille financieel.