nieuws

Dynamis is kampioen kleine kantoortransacties

Transacties

Dynamis blijft met kleinere kantoortransacties wat DTZ Zadelhoff jarenlang was met grotere kantoortransacties: een marktleider zonder serieuze bedreiging.

Dynamis is kampioen kleine kantoortransacties
Savills adviseerde CNA Hardy bij de huur van 304 m2 kantoorruimte aan de Polarisavenue 140 in Hoofddorp.

Het transactietotaal van Dynamis lag in 2017 twee keer zo hoog als dat van nummer twee Cushman & Wakefield. Dat heeft Vastgoedmarkt becijferd bij het marktaandeelonderzoek kleinere kantoortransacties. Het totaalaantal aan Dynamis toebedeelde vierkante meters bedraagt 34.800 m2.

Niet overal ging het crescendo met de nummer één. Winst was er voor Dynamis-partners Van der Sande van Opstal (55 procent), Ooms (6 procent) en Frisia (65 procent). Dalingen van de aantallen toebedeelde vierkante meters waren er bij Dynamis-partners Molenbeek (14 procent) en Verschuuren & Schreppers (36 procent). Per saldo daalde het totaal van Dynamis zelfs 25 procent. Ondanks die afname komt geen andere makelaar in de schaduw van Dynamis.

Over de aandacht voor kleine transacties zegt Peter-Paul Verhoeven, bestuurder bij Dynamis en partner bij de aangesloten makelaar Van der Sande Van Opstal: ‘Ik doe deals met oppervlakten van wel vierduizend meter, maar je kunt bij ons bij wijze van spreken ook terecht voor één kamer. Als ondernemers groeien, groeien wij met ze mee. En als zij verhuizen, komt er weer iets anders vrij.’

Bij het marktaandeelonderzoek voor kantoortransacties vanaf 500 m2 eindigde Dynamis als derde achter CBRE en Cushman & Wakefield. Op de vraag of de Dynamis-partners moeten opboksen tegen het geweld van de grote Angelsaksische kantoren, zegt Verhoeven: ‘Naarmate je verder in de provincie komt, neemt de kracht van die grote kantoren af. Ik concurreer hier in Breda bijvoorbeeld meer met lokale makelaars dan met de internationale kantoren. Als die al een vestiging hebben in ons gebied, zitten ze daar doorgaans met veel minder mensen dan wij. Maar belangrijker is dat wij hier allemaal al heel lang werken. Wij zijn hier geworteld. Onze klanten kennen ons en wij kennen onze klanten. Al jaren.’

Zie ook het meinummer van Vastgoedmarkt, dat 18 mei verschijnt.

Reageer op dit artikel