NVM: spectaculaire toename voorraad logistiek vastgoed

NVM: spectaculaire toename voorraad logistiek vastgoed
Logistieke campus Smartlog Moerdijk 2

De voorraad logistiek vastgoed in Nederland is sinds de eeuwwisseling spectaculair gegroeid.

Begin 2017 telde ons land 1.760 distributiecentra met een totaal van ruim 28 miljoen vierkante meter. Zeventien jaar eerder waren er ongeveer 1.030 distributiecentra en opslagruimten met een gezamenlijke vloeroppervlakte van circa 16 miljoen vierkante meter.

De provincie Limburg heeft verhoudingsgewijs het meest geprofiteerd van deze ontwikkeling en dan vooral Venlo, concludeert NVM Business. Toch blijft Tilburg de stad met de meeste vierkante meters logistiek vastgoed, op enige afstand gevolgd door Rotterdam en Venlo. De regio Schiphol komt qua voorraad op de vierde plaats.

Uit de publicatie van NVM Business blijkt ook dat het aandeel van de gehuurde distributiecentra in de totale voorraad logistiek vastgoed in Nederland verder is toegenomen. Momenteel wordt 64 procent van de logistieke ruimten gehuurd. Verder laten de cijfers zien dat zich de laatste jaren een sterke schaalvergroting heeft voltrokken. Het aandeel grootschalige distributiecentra met een oppervlakte van 30.000 vierkante meter en meer is opgelopen tot 32 procent van de totale voorraad.

De vraag naar logistiek vastgoed bedroeg vorig jaar ongeveer 2,4 miljoen vierkante meter. Niet eerder in Nederland werd in een jaar zoveel logistiek vastgoed opgenomen als in 2017. De vraag omvatte zowel ruimten die op de vrije markt worden verhuurd en verkocht als gebouwen die door gebruikers zelf voor eigen rekening worden neergezet, de zogenoemde eigenbouw. Van de vraag had meer dan 1,5 miljoen vierkante meter betrekking op nieuwbouw. Logistieke dienstverleners waren in 2017 de belangrijkste afnemers van distributiecentra en opslagruimten.

Het huuraanbod van distributiecentra en opslagruimten ging vorig jaar verder omlaag. Ultimo 2017 stond in Nederland ongeveer 2,47 miljoen vierkante meter te huur of te koop tegen 2,58 miljoen vierkante meter een jaar eerder. De leegstand daalde van 9,1 procent naar 8,1 procent van de voorraad.

Het nieuwbouwaanbod nam in 2017 verder toe. Beleggers en ontwikkelaars begonnen op verschillende locaties voor eigen rekening en risico met de bouw van distributiecentra zonder de zekerheid van voorverhuur. Want de vraag naar grote en nieuwe distributiecentra houdt aan, zo meldde NVM Business al in september 2017.

Peter Hanff

Peter Hanff

Senior redacteur

Studeerde in 1994 af aan de Radboud Universiteit op de eisen voor landen om toe te mogen treden tot de eurozone. Volgt het monetair beleid sindsdien met argusogen. Werkte als journalist voor onder meer De Gelderlander en het Hoger Onderwijs Persbureau. Is sinds 2007 redacteur bij Vastgoedmarkt en heeft de portefeuille financieel.