nieuws

Venlo telt minste kantorenleegstand

Transacties

Venlo telt minste kantorenleegstand
nieuwe-stadskantoor-Venlo

De gemiddelde kantorenleegstand in Nederland is in 2017 gedaald naar 11,7 procent van 13,7 procent in 2016. Venlo kent met 4 procent de laagste leegstand.

Dat blijkt uit de jaarlijkse publicatie Nederland Compleet van Cushman & Wakefield. De opname lag met 1,26 miljoen vierkante meter 0,4 procent hoger dan in 2016. De vastgoedadviseur had een opname van 1,4 miljoen vierkante meter verwacht. De lager dan verwachte opname is volgens C&W niet veroorzaakt door een lagere vraag maar door een gebrek aan kwalitatief hoogwaardige kantoren.

Bedrijven willen wel verhuizen, maar kunnen niet de gewenste kantoorruimte vinden, aldus de makelaar. In Nederland stond eind 2017 5,697 miljoen vierkante meter kantoorruimte leeg. Dat is een afname van 17 procent ten opzichte van eind 2016. Het leegstandspercentage van 11,7 is het laagste sinds pre-crisisjaar 2007. Door de economische groei steeg het aantal banen met 4,6 procent naar 2,38 miljoen. Dit zijn wel cijfers over 2016.

Hierdoor is de huurprijs met 2,7 procent gestegen naar 134 euro per m2 per jaar. Van de totale kantoorruimte werd 57 procent verhuurd in het kansrijke segment, 34 procent in het kanshebbende segment en 9 procent in het kansarme segment. Van het bestaande kantorenaanbod is 20 procent kansrijk, 47 procent kanshebbend en 33 procent kansarm, aldus de vastgoedadviseur in het rapport.

De stad met de minste leegstand is Venlo met 4 procent, gevolgd door Oosterhout, Diemen, Roosendaal en Son en Breugel met een leegstand tussen de 5,5 en 6,5 procent. De stad met de meeste leegstand is Stichtse Veld met een leegstand van bijna 29 procent. Daarna komen Capelle aan de IJssel, Hengelo, Deventer en Almere met een leegstand tussen de 26 en 24 procent.

Reageer op dit artikel