nieuws

Amsterdam mag nieuwe toeristenwinkels sluiten

Transacties

Amsterdam mag nieuwe toeristenwinkels sluiten
amsterdam cheese company

Amsterdam stond in zijn recht om een kaaswinkel op het Damrak te sluiten. Dat heeft de bestuursrechter in Amsterdam bepaald.

Dat blijkt uit berichtgeving van gemeente Amsterdam en AT5. Sinds 6 oktober vorig jaar is er een gemeentelijk verbod op nieuwe toeristenwinkels, zoals kaaswinkeltjes. De eigenaar van Amsterdam Cheese Company had het huurcontract voor de winkel aan het Damrak vóór die datum ondertekend. Maar volgens de rechter was de winkel op dat moment nog geen kaaswinkel; de transformatie vond pas na 6 oktober plaats.

De winkel is volgens de rechter bestemd voor toeristen, hanteert hoge prijzen en heeft een eenzijdig aanbod. Omdat de eigenaar wel een ander soort winkel mag exploiteren in het pand, hoeft de gemeente het bedrijf niet te compenseren. Amsterdam Cheese Company heeft nog vier kaaswinkels in de hoofdstad die waarschijnlijk niet dicht hoeven.

De uitspraak betekent dat Amsterdam alle na 6 oktober geopende toeristenwinkels mag sluiten. De rechter heeft namelijk ook ingestemd met de definitie die de gemeente hanteert voor op toeristen en dagjesmensen gerichte winkels. Met deze uitspraak kan de gemeente de strijd voor een gevarieerd winkelaanbod in het centrum voortzetten.

In panden met bestemming detailhandel verschijnen volgens het stadsbestuur steeds meer winkels die zich eenzijdig richten op bezoekers. Het gevolg is een verschraling van het winkelaanbod en een afname van de leefbaarheid voor bewoners, zegt de stad. Amsterdam is gastvrij en tolerant, maar wil de stad en haar bewoners beschermen tegen het groeiend massatoerisme.

Reageer op dit artikel