nieuws

Relletje na verkoop woning door Gemeente Haarlem

Transacties

In Haarlem zorgt de verkoop van een woning voor een grote rel. De gemeente verkocht een pand voor ruim vijf ton, drie weken later is het een miljoen waard.

Relletje na verkoop woning door Gemeente Haarlem
Het pand aan de Haarlemse Kleine Houtstraat (midden) Beeld: Funda

In Haarlem hebben twee huizenkopers een bijzonder goede deal gemaakt: de huurders van een monumentaal pand aan de Kleine Houtstraat in het centrum van Haarlem konden hun huis midden september overkopen van de gemeente. De kosten: 525.000 euro, vastgesteld na een taxatie.

Het stel voorzag waarschijnlijk al dat hun huis een stuk meer waard was dan het half miljoen waarvoor ze het hadden gekocht, en zette het meteen weer op de markt. Nog geen twee uur later was het huis, een rijksmonument van 227 vierkante meter, verkocht voor 835.000 euro. De winst komt volledig ten goede aan het stel: ruim drie ton.

Volledig legaal en slim verdiend, maar plaatselijke politici zijn woedend. VVD-fractievoorzitter Wybren van Haga heeft vragen gesteld aan het college van B&W omdat het huis voor veel te weinig verkocht zou zijn.

Volgens Van Haga is er een grote fout gemaakt tijdens de taxatie van het huis.De waarde van 525.000 euro was namelijk vastgesteld na een taxatie vorig jaar, op aanvraag van de gemeente. De taxateur zei toen dat het huis hooguit tien procent meer waard zou worden en dus verkocht de gemeente het pand voor dat bedrag aan de huurders.

‘Dit gebeurt meerdere keren per jaar, elke keer worden panden door de gemeente voor veel te weinig verkocht,’ vertelt Van Haga aan Editie NL. ‘Het unieke van deze situatie is dat de huurders het gewoon binnen 2 uur schaamteloos hebben doorverkocht.’

Reageer op dit artikel