nieuws

MUFG-bank vraagt licentie Amsterdam aan

Transacties

MUFG-bank vraagt licentie Amsterdam aan
MUFG Bank-hoofdkantoor in Londen

De grote Japanse bank Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG) wil een nieuw onderdeel in Amsterdam opzetten, zodat het financiële concern klanten in de Europese Unie kan blijven bedienen na de Brexit.

Dat blijkt uit de licentieaanvraag die de Japanse bank heeft ingediend. In Britse zakenmedia werd afgelopen zomer al gemeld dat MUFG voor Amsterdam zou willen kiezen. In eerste instantie zouden enkele tientallen werknemers van de Japanse grootbank overkomen naar Amsterdam vanuit Londen. Er werken momenteel 2.100 werknemers voor MUFG in Londen. Hoeveel extra medewerkers naar Amsterdam verhuizen is nog niet bekend.

MUFG wijkt met zijn keuze voor Amsterdam af van andere Japanse financiële instellingen. Grote bedrijven zoals Mizuho Financial, Sumitomo Mitsui Financial, Nomura en Daiwa Securities hebben voor Frankfurt gekozen als nieuwe basis na de Brexit. Naar verluidt wil MUFG ook nog een vestiging opzetten in Parijs. Door het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU verliezen financiële instellingen in Londen bepaalde rechten om te mogen handelen in het EU-gebied.

Door een kantoor in een EU-land te vestigen, kan dit probleem worden omzeild. MUFG heeft al wel een licentie voor commercieel bankieren in Nederland. Ook andere financiële bedrijven zien Amsterdam als geschikte uitvalsbasis voor de Europese handelsactiviteiten. Zo wil Royal Bank of Scotland (RBS) ook naar Amsterdam komen na de Brexit, net als een aantal Amerikaanse handelshuizen.

Reageer op dit artikel