nieuws

Kantorenaanbod Amsterdam daalt een vijfde

Transacties

Het aantal vierkante meters kantoorruimte dat in de Randstad te koop of te huur staat, is de eerste jaarhelft vooral sterk afgenomen Amsterdam en Utrecht. Hier nam het beschikbare aantal vierkante meters kantoorruimte in een halfjaar tijd met respectievelijk 20 en 12 procent af.

Kantorenaanbod Amsterdam daalt een vijfde
Het NS-kantoor aan de Laan van Puntenburg 100 in Utrecht is eigendom van het ASR Dutch Mobility Fund.

Dit blijkt uit onderzoek van NVM Business naar de ontwikkelingen op de kantorenmarkt in de regio’s Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Schiphol. Door de groei van de Nederlandse economie is bij bedrijven en instellingen sprake van een forse uitbreidingvraag. Vooral in Amsterdam is er een tekort aan hoogwaardige kantoorruimte.

In de regio Amsterdam kwam de opname van kantoorruimte uit op ruim 142.000 m2, waarbij Amsterdam zelf goed was voor 120.000 m2. De sterke daling in Amsterdam was voor een belangrijk deel het resultaat van de toegenomen ruimtebehoefte van media- en internetbedrijven. Grote internationale bedrijven als Uber, Netflix en Amazon breiden hun personeelsbestand in Amsterdam sterk uit. De tophuur is gestegen naar 420 euro per m2 per jaar op de Zuidas en 375 euro in het centrum van Amsterdam.

De daling van het aanbod is het spectaculairst in Amsterdam Zuidoost. Bedroeg dat in 2013 nog 350.000 m2, medio 2017 is dat gedaald naar 116.000 m2. In het centrum van de hoofdstad is het aanbod ruimschoots gehalveerd van 168.000 m2 in 2012 naar 76.000 m2 medio 2017. Opvallend is dat ook de flexibilisering van de kantorenmarkt sterk doorzet. Grote aanbieders van flexibele kantoorruimte bouwen hun aanbod verder uit met nieuwe locaties, waardoor vooral in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam grote kantoorvloeren konden worden verhuurd.

In de regio Schiphol daalde het beschikbare aantal vierkante meters kantoorruimte met 6 procent, mede doordat een aantal kantoorgebouwen wordt omgebouwd naar woonruimte of hotel. In totaal werd in regio Schiphol 32.000 m2 kantoorruimte verkocht en verhuurd, ruim twee keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar.

Doordat er weinig grote transacties plaatsvonden was de afname van het aanbod in de regio’s Rotterdam en Den Haag minder sterk. Het aanbod nam in beide regio’s met 4 procent af. Het totale transactievolume voor de regio Den Haag kwam uit op 40.000 m2. In de regio Rotterdam werd in totaal 36.000 m2 opgenomen tegen 46.000 m2 medio 2016. In de regio Utrecht is 52.000 m2 kantoorruimte verhuurd of verkocht tegen 65.000 m2 een jaar eerder.

Reageer op dit artikel