nieuws

Beleggers tegen lange leegstand ‘drugswoningen’

Transacties

Vastgoed Belang, IVBN en VGM NL willen door een drugscriminaliteit besmette huurwoning zo snel mogelijk weer kunnen opknappen en opnieuw verhuren.

Beleggers tegen lange leegstand ‘drugswoningen’

De verenigingen pleiten in een brief aan de Vaste Commissie voor Veiligheid en Justitie gezamenlijk voor aanpassing van het nieuwe wetsvoorstel voor verruiming van de Opiumwet. Deze wet maakt het mogelijk dat de burgemeester een huurwoning ook kan sluiten als mogelijke voorbereidingen worden getroffen voor de productie van drugs. Burgemeesters hebben nu al de bevoegdheid een woning waar drugs worden verhandeld te sluiten. Bij een huurwoning geldt echter niet dat door sluiting ‘de loop uit de woning wordt gehaald’, zoals bij een koopwoning.

Sluiting van een huurwoning betekent dat een huurwoning maandenlang leeg komt te staan en de directe omgeving verpaupert. Volgens IVBN, VGM NL en Vastgoed Belang moet de burgemeester juist de bevoegdheid krijgen het huurcontract per direct te beëindigen en te laten ontruimen, waardoor de verhuurder een door drugscriminaliteit besmette huurwoning zo snel mogelijk kan opknappen en opnieuw kan verhuren. Hiermee worden de negatieve gevolgen van leegstand zoveel mogelijk voorkomen.

In de meeste gevallen worden vastgoedeigenaren al geconfronteerd met grote schade aan de woning en is de criminele huurder al met de noorderzon vertrokken. Het is meestal onmogelijk om schade te verhalen. Het komt zelfs voor dat de huurwoning voor maanden wordt gesloten terwijl de eigenaar of de beheerder zelf de bevoegde instanties heeft ingeschakeld vanwege drugsoverlast.

De verhuurdersorganisaties willen graag intensiever met overheden samenwerken om drugscriminaliteit effectiever te bestrijden. Burgemeesters dienen huurwoningen bij drugsoverlast wel te kunnen ontruimen, maar niet voor langere tijd te sluiten.  De verhuursector gaat graag met politiek en beleidsmakers in gesprek om tot een passende oplossing te komen om gezamenlijk drugscriminaliteit zo effectief mogelijk te bestrijden.

Reageer op dit artikel