nieuws

Huurprijs woningen buiten Randstad hard omhoog

Transacties

De huurprijzen van vrijkomende geliberaliseerde huurwoningen buiten de Randstad zijn tussen medio 2016 en medio 2017 met gemiddeld 10,22 procent gestegen tegen 4,67 procent in de Randstad. Dat blijkt uit cijfers van huurplatform Pararius.nl.

Huurprijs woningen buiten Randstad hard omhoog

Nieuwe huurders betaalden in Nederland medio 2017 gemiddeld 14,85 euro per vierkante meter per maand. Dat is een recordbedrag. De vorige piek in het tweede kwartaal van 2007 bedroeg 14,68 per maand. Daarna daalden de huurprijzen snel. Pas in 2012 kwam het omslagpunt en begonnen de prijzen weer langzaam op te lopen. In de Randstad vlakt de stijging van de gemiddelde huurprijs per vierkante meter af, terwijl in de overige gebieden de gemiddelde prijzen juist stijgen.

De prijzen in Noord-Holland en Zuid-Holland stegen het afgelopen kwartaal respectievelijk met 2,9 procent en 3,3 procent ten opzichte van een jaar eerder. De gemiddelde huurstijging voor de Randstad (Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht) lag op 4,7 procent. In Limburg, Overijssel en Friesland was de stijging bijna drie keer zo groot als in Noord- en Zuid-Holland: de prijzen in deze provincies stegen ten opzichte van een jaar eerder tussen de 9,3 en 9,9 procent.

In Groningen en Flevoland waren de stijgingen helemaal opvallend veel groter: 17 en 23,5 procent. De gemiddelde prijsstijging in de provincies die niet tot de Randstad behoren lag op 10,2 procent; twee keer zo groot als de gemiddelde huurprijsstijging in de Randstad. De duurste provincie van Nederland is nog steeds Noord-Holland met een gemiddelde vierkante meterprijs van 20,10 euro per maand.

Dit gemiddelde wordt uiteraard wel sterk omhooggetrokken door Amsterdam en andere dure steden zoals Haarlem en randgemeente Amstelveen. Drenthe is wederom de goedkoopste provincie wat betreft vrijesectorhuurwoningen; daar werd in het tweede kwartaal van 2017 gemiddeld 8,71 euro per vierkante meter betaald.

Reageer op dit artikel