nieuws

Winkelhuren alleen omhoog in Amsterdam en Utrecht

Transacties

De tophuurprijzen in de belangrijkste hoofdwinkelstraten laten vooralsnog geen stijging zien. Uitzonderingen zijn Amsterdam en Utrecht, waar de tophuren stegen naar respectievelijk 3.050 en 1.500 euro per m2 per jaar.

Winkelhuren alleen omhoog in Amsterdam en Utrecht
winkelen in Maastricht

Dat schrijft vastgoedadviseur Colliers International in zijn Rents Map. De consumentenbestedingen in de detailhandel nemen volgens Colliers toe en daarmee ook het vertrouwen onder retailers. Op goede winkellocaties neemt de leegstand van winkelvastgoed af, maar de impact van de groeiende economie op huurprijzen, aanvangsrendementen en leegstand is niet in alle winkelsteden zichtbaar.

In Amsterdam daalde de yield voor vastgoed op een A1-locatie in de binnenstad halverwege 2017 naar een niveau van 3,75 procent. Ook in Den Haag, Utrecht en Maastricht daalden de yields in hoofdwinkelstraten. Deze steden zijn populair onder beleggers waar de prijs voor winkelvastgoed op toplocaties wordt opgedreven door een gebrek aan aanbod.

Bart Stek, head of Research: ‘Ondanks verschillende faillissementen zien we dat de A1-locaties in de beste winkelsteden nagenoeg geen leegstand kennen en stabiele huurders aantrekken. Dit zorgt voor dalende yields in deze gebieden. Wij verwachten in de komende periode een toename in interesse van beleggers voor vastgoed in de binnensteden van Utrecht en Eindhoven.’

Voor het komende halfjaar worden hier stabiele huurprijzen verwacht. In steden als Rotterdam, Den Haag, Nijmegen en Arnhem wordt een verdere daling van de tophuurprijzen verwacht. Ook voor (planmatige) binnenstedelijke winkelcentra is er over het algemeen sprake van dalende tophuurprijzen. Amsterdam en Utrecht zijn ook hier de uitzondering, met name vanwege de populariteit onder internationale retailers.

In Utrecht bleef de tophuur voor binnenstedelijke winkelcentra gelijk op 1.350 euro per m2 per jaar. In Amsterdam steeg de prime huurprijs voor winkelcentra naar 1.650 euro per m2 per jaar. ‘De gunstige economische situatie zorgt in veel hoofdwinkelstraten voor dalende yields. Het is opvallend dat de huurprijzen in veel hoofdwinkelstraten en binnenstedelijke winkelcentra ook dalen. We verwachten dat deze trends zich in het komende half jaar doorzetten’, aldus Bart Stek.

Reageer op dit artikel