nieuws

Huurkorting voor 8.000 huishoudens Amsterdam

Transacties

Amsterdammers die langdurig een laag inkomen en een in verhouding hoge huur hebben, krijgen vanaf 1 augustus korting op hun maandelijkse huur. De gemeente betaalt deze korting tot 2019 aan zo’n 8.000 huishoudens.

Huurkorting voor 8.000 huishoudens Amsterdam
nieuwbouw-Stadgenoot-op-Oostenburg-Noord-Amsterdam

Dat meldt het stadsbestuur in een persbericht. Afgesproken is dat na 2019 de woningcorporaties de lasten van de huurkorting dragen. Ook wordt het makkelijker gemaakt voor mensen in een relatief grote en dure woning om een wat kleinere en beter betaalbare woning te vinden. Met deze regeling worden de woonlasten van 8.000 huishoudens maandelijks verlaagd. Het exacte kortingsbedrag is afhankelijk van de hoogte van de huur, inkomen en samenstelling van het huishouden.

Eenpersoonshuishoudens in Amsterdam met een minimum inkomen, die wonen in een voor hen te dure sociale huurwoning van 70 m2 of meer, met minimaal vier kamers, kunnen in de toekomst met voorrang in aanmerking komen voor een kleinere en goedkopere woning.De Huurdersvereniging Amsterdam, de Amsterdamse woningcorporaties en de gemeente hebben deze afspraken vastgelegd in de regeling Passende huur particulieren 2017/2018 die onderdeel is van het Woonlastenakkoord.

Het stadsbestuur kreeg op 20 juli al restrictief beleid op de nieuwbouwmarkt goedgekeurd. Voortaan moet 80 procent van de nieuwbouw uit goedkope en betaalbare woningen bestaan. Coalitiepartij D66, die tegen dit wetsvoorstel stemde, kreeg wel een motie op dit wetsvoorstel aangenomen. Een nog onbekend deel van de vrijkomende starterswoningen en nieuwe middeldure huurwoningen zal nu specifiek worden toegewezen aan leraren. Mede doordat woningen voor beginnende leraren te duur zijn, heeft Amsterdam al een tekort van 170 basisschoolleraren.

Reageer op dit artikel