nieuws

Forste stijging opname serviced office Amsterdam

Transacties

Amsterdam loopt vooruit op andere Europese steden wat betreft het opnameniveau van serviced office-kantoorruimte. Wereldwijd is Londen nog steeds koploper op het gebied van serviced offices.

Forste stijging opname serviced office Amsterdam
Spaces Zuidas Amsterdam

Dat schrijft vastgoedadviseur Savills in het op 20 juli gepubliceerde onderzoeksrapport European serviced offices. In Londen waren operators met meer dan 1.100 locaties verantwoordelijk voor 7 procent van de totale opname in het eerste kwartaal van 2017, aldus Savills. Waar de meeste Europese steden nog ver achter lopen op Londen, geldt dit niet voor Amsterdam, stelt Wouter Stevens, head of Agency bij Savills Nederland.

‘In 2016 waren serviced office operators al verantwoordelijk voor 7 procent (40.000 m2) van de totale opname van kantoorruimte. In Amsterdam zijn 22 digital incubators actief, die bijdragen aan de groei van onze tech startup-omgeving. Wij verwachten dat het opnameniveau van serviced offices de komende vijf jaar tussen de 20 en 30 procent per jaar zal groeien.’

Matthew Fitzgerald, director Savills European Tenant Representation, vult aan: ‘De groei van de tech sector in het bijzonder is een van de belangrijkste drijfveren van de toename van serviced offices. Om die reden hebben wij onderzocht waar nieuwe start-ups in opkomst zijn, om zo te kunnen voorspellen waar de toename van serviced offices waarschijnlijk het grootst zal zijn. Zo waren er in het afgelopen jaar ongeveer 2.700 nieuwe startende bedrijven in Polen, wat naar verwachting zal leiden tot een sterke toekomstige vraag naar flexibele kantoorruimte.’

In de eerste drie maanden van 2017 laten Europese steden als Birmingham, Frankfurt en Dublin de sterkste opname stijging zien ten opzichte van 2016. In Birmingham waren serviced office operators in het eerste kwartaal verantwoordelijk voor 25 procent van de totale opname, terwijl er in 2016 nog geen enkele transactie werd geregistreerd. In Frankfurt steeg het marktaandeel van 0,5 procent in 2016 naar 7,5 procent, en in Dublin van 1,7 naar 7 procent. Dit kan een teken zijn dat de opkomst van serviced offices in veel Europese markten nog aan het begin staat, aldus Savills.

Reageer op dit artikel