nieuws

AFM en DNB dreigen met ingrijpen bij NRVT

Transacties

AFM en DNB dreigen met ingrijpen bij NRVT

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) zijn ontevreden over de ontwikkelingen bij het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT). Omdat zelfregulering niet lijkt te werken, overwegen ze over te gaan tot het bepleiten van wetgeving op taxateurs.

Dat schrijft de AFM in een persbericht op haar website. Beide toezichthouders hebben op 14 juni een brief gestuurd naar het bestuur en de centrale raad van het NRVT. De voorlopige conclusie van de AFM en DNB is dat zelfregulering van de beroepsgroep taxateurs, zoals het er nu voor staat, niet leidt tot het gewenste resultaat. Daarom overwegen de AFM en DNB om over te gaan tot het bepleiten van wetgeving op taxateurs, waarbij rekening zal worden gehouden met de uitkomsten van de aanstaande vergadering van de Centrale Raad.

De brief volgt na bestuurlijke crises bij het NRVT. Eind mei zegde het bestuur van RICS het vertrouwen in het NRVT op. Het RICS-bestuur in Nederland zag geen draagvlak meer voor het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT). In januari stapte Karel Schiffer, voorzitter van de centrale raad van het NRVT, na minder dan twee jaar op. In juli 2016 trad het NRVT-bestuur af na onmin met Schiffer. Taxateurs beoordelen jaarlijks voor honderden miljarden euro’s aan (commercieel) vastgoed, zoals bedrijfspanden, woningen en andere objecten, schrijven de toezichthouders.

‘De kwaliteit van deze taxaties is voor financiers, beleggers en woningkopers van groot belang. De zelfregulering door het NRVT is per 1 januari 2016 gestart. AFM en DNB hebben toen afgesproken om de concrete invulling van deze zelfregulering af te wachten en het initiatief verder te laten bij de sector zelf. Inmiddels anderhalf jaar later, observeren AFM en DNB dat van de oorspronkelijke, essentieel geachte, uitgangspunten wordt afgeweken. AFM en DNB vinden het noodzakelijk dat de uitgangspunten inclusief de uitwerking daarvan, stevig worden verankerd voor een hoogwaardige professionele beroepsgroep van taxateurs.’

Deze uitgangspunten zijn onder meer:

  • één centraal zelfreguleringsorgaan gericht op de beroepsgroep taxateurs (inclusief draagvlak onder taxateurs en diens vertegenwoordigers)
  • één gedegen set van beroeps- en gedragsregels, gericht op taxateurs
  • adequaat en van partijen onafhankelijk doorlopend toezicht
  • één centrale, externe en onafhankelijke tucht, gericht op taxateurs.
Reageer op dit artikel