nieuws

Sustay ontwikkelt multifunctioneel complex stationsplein Leiden

regios

Het Leidse stationsgebied krijgt een nieuw, multifunctioneel gebouw met een bioscoop, woningen, winkels en congresruimte. Ontwikkelaar Sustay heeft de tender gewonnen voor het zogenoemde YNS-gebouw aan Stationsplein 24 en Stationsweg 36-46.

Dat heeft gemeente Leiden op 25 januari bekendgemaakt. Op de plek van het huidige YNS-pand start naar verwachting in het eerste kwartaal van 2019 de bouw van het complex met de naam De Geus. In het YNS-gebouw is nu nog een supermarkt van Jumbo gevestigd met daarboven studentenwoningen. Het multifunctionele programma van 17.000 m2 omvat 84 betaalbare huurwoningen, 1.800 m2 convenience store en horeca, acht bioscoopzalen met ook congresfunctie en 120 parkeerplaatsen, laat Sustay weten.

Sustay, gespecialiseerd in het ontwikkelen van duurzame en betaalbare huurwoningen, heeft het YNS-gebouw al gekocht. De transactie is nog niet verwerkt in het Kadaster. In 2016 hebben gemeente, Ymere en NS Stations gezamenlijk een prijsvraag georganiseerd om een ontwikkelaar te selecteren. Ontwikkelaar Sustay is de (voorlopige) winnaar met een plan voor een nieuw en innovatief gebouw met de naam De Geus. In de Geus komt een grote bioscoop met acht zalen, horeca, congrescentrum, winkelen en 85 woningen. De ontwikkelende partij bestaat naast Sustay uit Bioscopen Leiden, OZ Architecten, Jumbo, een particuliere belegger en ABT adviseurs. Fakton begeleidde de prijsvraag in een zogenaamd ‘verkoop in dialoog’-proces.

Bioscopen Leiden bestaat uit de eigenaren van bestaande bioscopen Lido, Trianon en het Filmhuis. Deze filmhuizen blijven bestaan en ze zullen intensief samenwerken met de grotere, nieuwe bioscoop. De plannen van Sustay worden nu verder uitgewerkt. Partijen gaan de ambities nu vastleggen in diverse overeenkomsten. Vervolgens zal een bestemmingsplanprocedure moeten worden doorlopen. Naar verwachting start de bouw van De Geus in het eerste kwartaal van 2019.

Met De Geus draagt Sustay bij aan een levendig stationsgebied, zegt wethouder Paul Laudy (bouw en openbare ruimte):  ‘De Geus is goed voor Leiden. Met deze ontwikkeling krijgen we eindelijk de grote bioscoop waar Leiden al jaren op wacht. De ontwikkeling is een mooie aanvulling op het Stationsgebied waar de komende jaren nog veel meer gaat gebeuren. De Geus geeft een fantastische eerste indruk en markeert de entree van Leiden.’

Het stationsgebied in Leiden is een drukbezocht gebied dat dagelijks meer dan 70.000 bezoekers heeft. De huidige inrichting sluit niet aan op de kansen die dit belangrijke knooppunt van Leiden biedt. Om deze reden voert de gemeente Leiden regie op de herontwikkeling van het stationsgebied. Herontwikkeling van het gebied zorgt voor de verbinding tussen de relatief kleine schaal van de historische binnenstad en de grotere schaal van de nieuwe ontwikkelingen rondom het station.

Reageer op dit artikel