nieuws

Stadsherstelminiatuur voor monumentenbehoud

regios

Stadsherstel Amsterdam heeft een Delfts blauwe miniatuur laten maken van het verdwenen ‘NACO-huisje’. Het wilt het grote exemplaar door middel van crowdfunding terug laten keren naar Amsterdam waarbij gulle gevers als dank een blauw met wit miniatuur cadeau krijgen

Het blauw met witte huisje is een miniatuur van een bijzonder houten gebouw dat aan de IJ-zijde van het Amsterdamse Centraal Station stond. Het was ontworpen door Amsterdamse School-architect Guillaume La Croix en werd in 1919 gebouwd in opdracht van J.G. Koppe’s Scheepsagentuur. In 2004 werd het huisje tijdelijk verplaatst naar Zaandam. Stadsherstel Amsterdam wil dit unieke monument met al zijn pracht en praal met hulp van donateurs terugbrengen naar Amsterdam. 

Sinds zijn oprichting in 1956 heeft Stadsherstel 600 panden in en om de Stelling van Amsterdam gered. Ruim 2.500 Vrienden steunen het werk van de organisatie. De grotere monumentale panden, zoals kerken, forten en industriële monumenten krijgen een succesvol tweede leven als podium voor concerten, congressen, lezingen, recepties, diners en huwelijksvoltrekkingen. 

Reageer op dit artikel