nieuws

Leiden overweegt stadskantoor in project De Lorentz

regios

De gemeente Leiden heeft het stationsgebied gekozen als locatie voor de herhuisvesting van ongeveer 840 ambtenaren. Er is een grote kans dat Leiden zich vestigt in de geplande 16.000 m2 grote kantoortoren in De Lorentz, een project van Van Wijnen en Syntrus Achmea.

Leiden overweegt stadskantoor in project De Lorentz

De Lorentz, waarvan de bouw net is begonnen, is een 52.000 m2 groot multifunctioneel project van Van Wijnen Projectontwikkeling West en Syntrus Achmea Real Estate & Finance. In de eerste fase worden twee woontorens met commerciële voorzieningen en 4.500 m2 kantoorruimte gerealiseerd. In de tweede fase in 2018 staat de bouw van een 16.000 m2 grote kantoortoren gepland. Deze kantoortoren is de meest voor de hand liggende locatie voor de Leidse ambtenaren.

Het nieuwe kantoor in het stationsgebied moet ruimte bieden aan 800 ambtenaren en voldoende publieksbalies hebben, aldus Leiden. Na marktconsultatie is de binnenstadzijde van het stationsgebied als beste locatie uit de bus gekomen. Het stadsbestuur heeft echter nog geen definitief besluit genomen. De stad benadrukt dat alle opties openstaan; hetzij nieuwbouw of transformatie van een bestaand kantoor in het stationsgebied. In het eerste kwartaal van 2017 maakt Leiden zijn definitieve keus bekend.

Reden van de herhuisvesting is dat twee van de drie gemeentekantoren aan het eind van hun levensduur zitten, schrijft Leiden in een brief aan de inwoners van Leiden. Het gaat om het voormalige belastingkantoor aan Stationsplein 107 waar 425 ambtenaren werken en het Stadsbouwhuis aan Langegracht 72 met werkplekken voor 415 ambtenaren. Het kantoor aan het Stationsplein moet na 2020 leeg worden opgeleverd. Dit kantoor en de naastgelegen Morspoortgarage worden gesloopt om plaats te maken voor woningen, zei gebiedsmanager Robert Bergenhenegouwen van gemeente Leiden dit voorjaar tegen Vastgoedmarkt.

Leiden gaat nog voor het einde van dit jaar een aanbestedingsprocedure opstarten. Tijdens deze procedure maakt het stadsbestuur de exacte locatie bekend. Wanneer de procedure onverhoopt toch geen aanvaardbaar plan oplevert, dan zal de gemeente Langegracht 70/70A inzetten als locatie voor de aanvullende huisvesting, aldus Leiden in de brief. Ontwikkelaar Van Wijnen was op 26 oktober niet bereikbaar voor commentaar. (MvL)

Reageer op dit artikel