nieuws

Heerlen opent datatech-campus in oud ABP-kantoor

regios

De Brightlands Smart Services Campus in Heerlen is op 12 september officieel geopend. Ook gaat het CBS een samenwerking aan op het gebied van big data met de campus, Maastricht University, Open Universiteit en Zuyd Hogeschool.

De campus werd geopend door Henk Kamp, minister van Economische Zaken, prins Constantijn, special envoy Startup Delta, Ralf Krewinkel, burgemeester van Heerlen en Ger Koopmans, plaatsvervangend Commissaris van de Koning in de provincie Limburg. In een tijdperk van steeds verdergaande digitalisering leveren smart services op basis van data-analyse belangrijke bijdragen voor het oplossen van economische en maatschappelijke vraagstukken. De campus is bedoeld voor bedrijven en kennisinstellingen die data omzetten naar diensten op het gebied van financiële services, data security, gezondheid, klimaatverandering, burgerparticipatie en educatie.

De campus, al een klein jaar in bedrijf, is gevestigd in een voormalig kantoor van ABP. Martin de Beer, wethouder Economische Zaken namens VVD en D66, maakte vorig jaar in een interview met Vastgoedmarkt al bekend dat dienstverleners Accenture en Conclusion zich in de campus zouden vestigen. Sindsdien zijn daar tien start-ups bijgekomen, waardoor nu 250 mensen op de campus werken. Initiatiefnemers van de campus zijn APG, provincie Limburg en Maastricht University. Ze mikken uiteindelijk op honderd nieuwe bedrijven, die 2.500 nieuwe banen moeten opleveren. De komende tien jaar investeren ze gezamenlijk 100 miljoen euro in de campus.

‘Dankzij overheidsinstellingen als CBS, UWV en Belastingdienst maar ook een APG, AZL en PinkRoccade is Heerlen al de financieel-administratieve hoofdstad van Nederland.  In 2020 willen we de  Euregionale hotspot voor smart services en aanjager van nieuwe diensten zijn’, aldus wethouder De Beer in april 2015 tegen Vastgoedmarkt.  Twan Beurskens, gedeputeerde Economie en Kennisinfrastructuur, ziet de campus als een belangrijke schakel in de Limburgse ambitie om de kenniseconomie duurzaam te versterken. ‘Kijkend naar de positieve campusontwikkelingen in Sittard-Geleen, Maastricht en Greenport Venlo, zie ik Brightlands lokaal en internationaal groeien met nieuw talent, investeerders, wetenschappers en entrepreneurs en met vele directe en indirecte banen tot gevolg.’ (MvL)

Reageer op dit artikel