nieuws

Groen licht voor gebiedsontwikkeling Feyenoord City

regios

Het Rotterdamse stadsbestuur steunt de gebiedsontwikkeling Feyenoord City. Het project in Rotterdam-Zuid omvat een nieuw Feyenoordstadion, 1.600 woningen, twee hotels, parkeergarages met 2.000 plaatsen, een Pathé-bios, horeca en vrijetijds- en sportwinkels. De ‘oude’ Kuip wordt getransformeerd.

Dat blijkt uit de presentatie van het plan door projectteam Feyenoord City op 30 november. Dit team bestaat uit Rotterdam, Stadion Feijenoord, BVO Feyenoord en architectenbureau OMA. In maart 2017 spreekt de gemeenteraad zich over het plan uit. Pas medio 2018 – als financiers moeten zijn gevonden – wordt een definitief besluit verwacht. Marktpartijen moeten opnieuw worden geworven, nadat BAM en Feyenoord begin 2015 geen overeenstemming over de kosten van het stadion konden bereiken en uit elkaar gingen.

De totale gebiedsontwikkeling aan de oever van de Maas omvat 325.000 m2, waarvan 70.000 m2 is bestemd voor het nieuwe sportcomplex. Het stadion vergt een investering van zo’n 400 miljoen euro. Het totale project kost naar schatting 1 tot 1,5 miljard euro. Rotterdam draagt 100 miljoen euro bij aan de bouw van het stadion: 60 miljoen euro voor de verwerving van de grond en maximaal 40 miljoen in aandelen. Rotterdam verwacht 100 miljoen euro terug te verdienen, vooral via erfpacht. Het leeuwendeel moet bij beleggers en financiers worden opgehaald.

Het nieuwe stadion krijgt 63.000 plekken en een hotel. De huidige Kuip wordt getransformeerd naar wooncomplex en hotel. Ook zijn winkels, bioscoop en horeca in de oude Kuip voorzien. De bouwstart staat gepland in 2019. De eerste wedstrijd van Feyenoord in het nieuwe stadion is gepland in het seizoen 2022/23. De bouwtijd van het hele programma wordt geschat op vijftien jaar. (MvL) 

Reageer op dit artikel