nieuws

Generaal de Bonskazerne krijgt recreatieve functie

regios

De Generaal de Bonskazerne in Grave krijgt een recreatieve functie. Het kazernecomplex wordt een karakteristiek centrum voor evenementen, beurzen, congressen en overnachtingen, en de thuisbasis voor het Munitiemuseum De Bons.

Eigenaar BOEi laat weten een nieuwe exploitantte zoeken voor zeven gebouwen van het kazernecomplex. De Bonskazerne beslaat 2 hectare terrein en circa 19.500 m2  an gebouwruimte. De zeven gebouwen die BOEi aanbiedt  beslaan ruim 15.000 m2.

De diverse gebouwen bieden een scala aan mogelijkheden. Van slaapzalen tot kantines, van stafgebouwen tot beheerderswoningen, en van een filmzaal tot een wachtershuisje. Het historische kazerneterrein ligt aan de rand van Grave, aan de Maas, op 30 minuten rijafstand van de Duitse grens.

De gemeente Grave is verheugd dat de kazerne een prominente plek houdt in de vestingstad: ‘Samen met BOEi werken we aan een prachtige herbestemming die aansluit op de ambities van Historisch Grave, en oud en nieuw goed combineert’,  aldus Lex Roolvink, burgemeester van Grave. ‘Met respect voor de geschiedenis van de kazerne en het belang hiervan voor Grave, gaan we op zoek naar huurders met bedrijfsactiviteiten die passen op deze karakteristieke locatie.’

Om potentiële exploitanten te informeren over de mogelijkheden heeft BOEi een bidbook opgesteld. Hierin zijn onder andere bouwtechnische gegevens van het complex opgenomen, de exploitatie-technische mogelijkheden en worden de financiële randvoorwaarden geschetst.

Arno Boon, directeur van BOEi, licht toe: ‘De verschillende mogelijke functies die de gebouwen op de Generaal de Bonskazerne bieden, maakt het de ideale locatie voor (groeps)accommodatie voor één- of meerdaagse evenementen, zoals werkbijeenkomsten, beurzen, bedrijfsuitjes en opleidingstrajecten. De mogelijkheid om met zeer grote groepen (betaalbaar) te overnachten, maakt de Bonskazerne zelfs uniek in Nederland.’

De karakteristieke filmzaal wordt gerestaureerd in de sfeer uit de jaren ’50 en ’60. Het terrein en de bebouwing worden in samenspraak met het Munitiemuseum De Bons aangekleed met militaire parafernalia zodat bezoekers de vroegere militaire sfeer kunnen ervaren. De Kazerne wordt verduurzaamd door in de kelder van gebouw H een biomassacentrale te realiseren.

Het Munitiemuseum zal vanaf 2018 een plaats krijgen op de kazerne. Als aanvulling hierop zal Ben Junier, bekend van het Discovery-programma Combat Dealers, jaarlijks verschillende (inter)nationale evenementen organiseren.

Reageer op dit artikel